Hlavní obsah

Dálkoví plavci a akvabely zahájí ME v plaveckých sportech

BUDAPEŠŤ

Po březnovém šampionátu před dvěma lety v Madridu se letos mistrovství Evropy v plaveckých sportech vrací do svého obvyklého termínu. Šampionátu v Budapešti se od středy 26. července do neděle 6. srpna zúčastní více než 1500 závodníků ze čtyřiceti zemí. Českou republiku bude zastupovat jedenáct bazénových plavců, čtyři dálkoví plavci a deset reprezentantek v synchronizovaném plavání.

Foto: USSwim.org

Ilustrační foto.

Článek

Zatímco před dvěma lety přivezla Ilona Hlaváčková historickou zlatou medaili v závodu na 50 metrů znak, letos se medailové bilance čeští bazénoví plavci jen stěží dočkají. Hlaváčková ukončila kariéru a největší šanci tak má kraulař Květoslav Svoboda. Ten se však už dva roky trápí a jen pomalu se vrací do evropské špičky. "Budeme rádi za každé finále," nechala se slyšet trenérka plavecké reprezentace Jaroslava Passerová.

Limit na ME měl splněn také nestor českého plavání a dvakrát pátý muž z olympijských her v Sydney Daniel Málek, který se však místa v týmu vzdal kvůli nízké výkonnosti. Bazénové soutěže v komplexu Alfreda Hajose začínají příští týden v pondělí, český tým bude tudíž na počátku ME sledovat hlavně soutěže dálkových plavců, kteří budou na Balatonu bojovat o cenné kovy už od středy.

Skokané českému týmu chybí

Přihlášeni jsou obhájci titulů ve čtyřech disciplínách, slibné šance na medaili mají také Jana Pechanová a Yvetta Hlaváčová, předloni čtvrtá na 25 kilometrů. Pechanová, která nastoupí i do bazénových soutěží, je dvojnásobnou vicemistryní světa na pět kilometrů z let 2003 a 2004. Muži věří Rostislavu Vítkovi, který má v posledních týdnech dobrou formu, tým doplňuje Jakub Fichtl a stejně jako jeho kolega poplave všechny tři tratě.

Akvabely budou spoléhat na zkušenou Soňu Bernardovou, jejíž novou partnerkou do dua je Alžběta Dufková. Za úspěch se bude považovat postup do finále. Velkými favoritkami jsou Rusky, které mají šanci vyhrát všechny tři tituly, neboť mistryně světa a Evropy Francouzka Virginie Dedieuová ukončila kariéru. Ve skocích do vody český tým zástupce nemá.

Mistrovství Evropy v plaveckých sportech se vrací na místo, kde v roce 1926 začalo. Budapešť hostí šampionát již potřetí, nejlepší kontinentální plavci, skokani a akvabely se v maďarské metropoli sešli také v roce 1958.

Nominace českého týmu na ME v plaveckých sportech
Plavání:
Tomáš Fučík (200 m znak, 100 m prsa, 200 m pol. záv.), Michal Rubáček (200 a 400 m v. zp., 100 a 200 m mot.), Martin Škacha (100 a 200 m v. zp.), Jan Smolík (50 a 100 m v. zp., 50 m mot.), Květoslav Svoboda (200 a 400 m v. zp., 400 m pol. záv.), Martin Verner (100 m v. zp., 50 m znak, 50 m mot.), Petra Chocová (50, 100 a 200 m prsa, 50 m mot.), Petra Klosová (50 a 100 m v. zp., 50 a 100 m znak, 50 m mot.), Martina Moravčíková (50, 100 a 200 m prsa), Jana Pechanová (400 a 800 m v. zp.), Sylvie Rybářová (200 m mot., 400 m pol. záv.).
Dálkové plavání:
Jakub Fichtl (5, 10 a 25 km), Rostislav Vítek (5, 10 a 25 km), Yvetta Hlaváčová (5 a 10 km), Jana Pechanová (5 a 10 km).
Synchronizované plavání:
Soňa Bernardová (sólo, duet, tým), Alžběta Dufková (duet, tým), Eva Burdová (kombinace), Lenka Halousková, Tereza Hrbáčová, Tereza Hrdličková, Denisa Hrubá, Tereza Ilková, Daniela Kincová, Romana Kohutková (všechny tým).

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články