Hlavní obsah

Pechanová má bronz ze závodu, z nějž málem odstoupila

BUDAPEŠŤ

Ze závodu, při němž se Jana Pechanová trápila a dokonce zaháněla myšlenky na odstoupení, se zrodila druhá bronzová medaile na plaveckém mistrovství Evropy v Maďarsku. Vytrvalkyně brněnské Komety nechápala, kde se v ní vzalo tolik sil v závěrečném finiši na desetikilometrové trati, který jí ve čtvrtek přinesl čtvrtý bronzový kov z evropských šampionátů v kariéře.

Článek

"Ty bronzy jsou nějaké zakleté," řekla v telefonickém rozhovoru pro ČTK. "Ale 'bronzová lady' mi klidně říkejte, to se mi docela líbí," smála se v dobrém rozmaru. Co hodlá udělat, aby se barva medailí jednou v budoucnu změnila? "Teď nic, teď to akorát oslavím," prohlásila. "Ale pořád je co zlepšovat," dodala.

Kdyby trať byla o pět metrů delší, měla by Pechanová minimálně stříbro. Tak rychlý měla závěr, v němž zdrtila i dvě Rusky včetně Ilčenkové, s níž se o bronz podělila ve středečním polovičním závodu. "Asi to špatně naměřili," usmívala se. Kde na takový závěr vzala síly, když se v průběhu trati trápila? "Vůbec nevím, kde se to ve mě objevilo," řekla.

Dohmat byl v pohodě, žádné kopance

Polovinu závodu totiž vážně bojovala s myšlenkou, že vzdá. Přece se tady nebudu takhle dvě hodiny trápit, říkala si. "Plavala jsem celou dobu kolem patnáctého místa a nevypadalo to vůbec dobře," popisovala pětadvacetiletá Pechanová, závod však chtěla stůj co stůj dokončit. Po občerstvení tři kilometry před cílem však zvolila skvělou stopu a dostala se do boje o medaile.

"Dohmat byl dneska v pohodě, žádné kopance," připomněla závod na pět kilometrů, kde došlo na tvrdý finiš v početné skupině. "Takže sprostá slova tentokrát padala jen na začátku závodu," uvedla. "Na konci mi to pak úplně chybělo, jak to bylo všechno v klidu," vtipkovala.

Nyní bude po náročném dvojboji dva dny jen odpočívat, bazénové závody na 400 a 800 metrů volný způsob ji v Budapešti čekají až na konci příštího týdne. "Stálo mě to strašně energie, ale chci se dobře připravit," naznačila, že nebude zbylé závody brát jen jako doplňkové. Bude psychicky nahoře, poplave bez stresu. "Chci plavat výkony na úrovní osobáků," dodala Pechanová.

Reklama

Související témata: