Hlavní obsah

Parádní česká disciplína skomírá. Slzy střídá nejasná budoucnost

Pau

Tváře slalomářů zdobil nápis „I love C2“, někteří měli pod očima nálepky ve tvaru slz. Závod deblkanoistů na mistrovství světa v Pau byl manifestem jednoty závodníků a lítosti nad tím, že jejich kategorie vypadla z programu olympijských her. Tento ortel totiž může znamenat zánik tradiční a úspěšné české disciplíny, která je v programu mistrovství světa od premiéry v roce 1949. Vodní slalom se vydává jiným směrem. Jakým? To není úplně jasné.

Foto: Ivana Roháčková

Deblkanoisté Jonáš Kašpar (vlevo) a Marek Šindler, čtvrtí na mistrovství světa v Pau.

Článek

V Pau si odbyl premiéru na mistrovství světa slalomkros a obnovila se kategorie smíšených deblkanoí. Jenže zda se pojedou na šampionátech i příští rok, není vůbec jisté.

„Mezinárodní federace by měla říct, co je jejím cílem, jestli zařazení některé kategorie na olympiádu, nebo kam by to mělo směřovat. Pokud to nezazní, nebude obsazení těchto kategorií úplně optimální,“ tuší šéftrenér českých slalomářů Jiří Pultera.

Rychlý spád

Jaký je rozdíl mezi tím být a nebýt olympijskou kategorii letos naplno pocítili deblkanoisté. „V červnu to vyhlásili a pak to šlo strašně rychle,“ líčí trenér elitních českých posádek a dvojnásobný olympijský medailista Ondřej Štěpánek. Řada federací podporu této kategorii takřka okamžitě výrazně omezila či úplně zrušila.

V Pau startovalo osmnáct posádek, ale třeba na juniorském mistrovství světa už jen tři… „Nevidím tu budoucnost dobře, i když je to možná divácky nejatraktivnější disciplína,“ přitakává Jiří Rohan, další bývalý úspěšný deblkanoista, nyní trenér a pořadatel vrcholných akcí v Troji včetně mistrovství Evropy příští rok.

Aby se v Praze mohlo jet o medaile, musí se přihlásit zástupci aspoň šesti zemí. A zatímco čeští závodníci mají i pro příští rok přislíbenou podporu od Dukly, v dalších zemích je situace nejistá. Navíc mistrovství světa by mělo hostit brazilské Rio, tudíž náklady pro evropské federace výrazně narostou.

Kros se hlásí o slovo

Jistou nadějí pro deblkanoisty je přidělení olympiády v roce 2024 Paříži, protože šéfem organizačního výboru je trojnásobný olympijský vítěz na singlkanoi Tony Estanguet, který by mohl slalomářům pomoct. „Ale sedm let je stejně za dlouho. Kluci, kteří dnes závodí, už budou končit,“ tuší Štěpánek.

S ohledem na snahu o maximální rovnoprávnost tak má možná větší šanci na olympijskou účast kategorie C2 mix, případně slalomkros, který však zatím nechce zařadit do svých závodů evropská federace.

„Ani já kros moc nepodporuju, z mého pohledu to není vodní slalom, jen se jede na stejné trati,“ říká Rohan. „Já myslím, že obavy, aby kros nevystřelil nějakou disciplínu z olympijského programu, jsou zbytečné. Je to kontaktní divácky atraktivní disciplína,“ namítá Vavřinec Hradilek, jenž se v Pau stal prvním mistrem světa ve slalomkrosu.

Reklama