Hlavní obsah

Hlaváčová pokus o překonání La Manche dvěma směry vzdala

DOVER

Česká dálková plavkyně Yvetta Hlaváčová svůj pokus o překonání kanálu La Manche oběma směry zhruba po čtrnácti hodinách plavby a zdolání 60 kilometrů kvůli absolutnímu vyčerpání vzdala. Z vody vystoupila v neděli krátce před půl třetí ráno, když jí k anglickým břehům chybělo jedenáct až dvanáct kilometrů. ČTK to řekl trenér plavců Univerzity Brno Jiří Povolný.

Foto: PRÁVO

Plavkyně Yvetta Hlaváčová

Článek

Předtím na cestě z Anglie do Francie Hlaváčová vytvořila nový ženský světový rekord časem 7:25:15 hodiny, když uplavala 36 kilometrů. Kanál La Manche překonal při sobotním startu jedním směrem jako dvanáctý Čech Petr Mihola za 16 hodin a 14 minut. Dnes se pokusí o přeplavbu oběma směry David Čech, který vypluje od anglických břehů po deváté hodině.

"Na prvním úseku do Francie Hlaváčová vydala hodně sil. Útočila i na absolutně nejlepší čas Němce Wandratsche. Měla krůček k tomu, aby byla prvním plavcem na světě, který překoná La Manche jedním směrem pod sedm hodin," řekl v telefonickém rozhovoru pro ČTK Povolný. Christof Wandratsch loni dosáhl času 7:03 hodiny.

Necelý kilometr před francouzským břehem neudržela Hlaváčová tak vysoké tempo, aby dorazila přímo na Cap Gris. Dostala se o 300 metrů jižněji, kde už překonávala silné protiproudy a ztratila více než dvacet minut.

Jak silné jsou tyto protiproudy, se přesvědčil i Mihola, jenž potřeboval v závěru k překonání několika stovek metrů před francouzským břehem více než hodinu.

Devítiminutová pauza

Na francouzském břehu zůstala Hlaváčová devět minut. V přestávce se najedla a napila. V polovině pokusu plavkyni trápily bolesti obou ramen, přesto zvládla úvodní část bez vážnějších problémů.

Při zpáteční cestě už ale potkaly Hlaváčovou tři výrazné krize. "První přišla brzy po vyplutí směrem k Anglii. Z další krize dostala Hlaváčovou její kolegyně Petra Dufková, která skočila do vody a plavala půldruhého kilometru vedle ní. Po krizi opět plavala rychlostí okolo sedmdesáti temp za minutu. V optimální rychlosti dosahovala okolo 74 temp v průběhu minuty," uvedl trenér Povolný. Po třetí krizi už Hlaváčová ve dvě hodiny a dvacet minut ráno svůj pokus totálně vyčerpaná a podchlazená vzdala.

"Cestou zpět se potvrdilo, že udělala dobře. I když moře bylo v tu dobu klidné, musela by plavat ještě minimálně tři hodiny. Hned po vytažení na loď Yvetta dlouho zvracela, na ruce a na tělo jsme jí lili teplou vodu, aby se dostala z podchlazení. Brečela," popsal bezprostřední chvíle po skončení neúspěšného pokusu Povolný.

Teplota mořské vody se měnila až o dva stupně Celsia. U Anglie byla chladná, měla pouze 17,3 stupně Celsia. Ve Francii byla o dva stupně teplejší.

Oproti loňsku, kdy Hlaváčová zdolala La Manche poprvé, zhubla o šest až sedm kilogramů. "Ukázalo se, že jí podkožní tuk při pobytu v chladné vodě chyběl. Zřejmě ani výživa energetickými tyčinkami není při tak dlouhém plaveckém pokusu zcela ideální," mínil Povolný.

Rekord platí

Vystoupení své svěřenkyně však hodnotí vysoko. "Při cestě do Francie se vyburcovala ke skvělému výkonu, byla skutečně krůček od překonání absolutního rekordu. Vypovídá o tom také skutečnost, že překonala osmadvacet let starý ženský rekord o patnáct minut," uvedl trenér. Dosavadní držitelkou rekordu byla výkonem 7:40 hodiny Američanka Penny Lee Deanová.

Čas Hlaváčové patří mezi šest nejlepších všech dob. "A to plavala dvěma směry. Ukázalo se ale, jak je La Manche zrádný," poznamenal Povolný, který hned po neúspěšném pokusu o zdolání úžiny oběma směry zjišťoval, zda bude platný rekordní čas Hlaváčové v překonání kanálu La Manche jedním směrem. "Byl jsem ujištěn, že platí," prohlásil Povolný.

Z krize a vyčerpání se během cesty doprovodnou lodí do Doveru Hlaváčová částečně dostala. Nepříjemné překvapení ale čekalo na břehu členy jejího doprovodu, kteří měli na parkovišti u moře na svých autech "botičky" od britské policie. Cestu k ubytování tak museli zvládnout na otočku pouze jedním autem.

Reklama

Související témata: