Hlavní obsah

Hlaváčová prožila peklo, ale chce se na La Manche vrátit

Yvetta Hlaváčová prožila při pokusu o překonání kanálu La Manche oběma směry nejhorší okamžiky plavecké kariéry, ale chce se do jeho chladných vod ponořit brzy znovu. Láká ji pokoření hranice sedmi hodin při plavbě jedním směrem, kterou atakovala už při sobotním překonání ženského světového rekordu. Řekla to na úterní tiskové konferenci v Praze.

Článek

Hlaváčová úžinu z Británie do Francie překonala v rekordním čase 7:25:15 a dlouho útočila i na absolutní rekord. Připravily ji o něj až protiproudy v závěru trati, takže si stále věří na překonání absolutního maxima Christofa Wandratsche, které má hodnotu 7:03 hodiny. "Dlouho jsem plavala na čas kolem šesti padesáti, takže mě překonání té sedmihodinové hranice láká. Nejspíš tomu neodolám," řekla Hlaváčová.

I když cestu zpět o víkendu nedokončila a byla ze žaludečních problémů naprosto vyčerpaná, další rekordní pokus na sebe nemusí nechat dlouho čekat. "Bude to možná dříve, než si myslíte. Třeba v září jsou příhodné termíny," odvětila novinářům.

Nečekaný rekordní výkon jí možná zabránil v tom, aby jako první český občan v historii přeplavala kanál La Manche oběma směry. "Když jsem najednou plavala tak rychle, začali mě všichni z lodě povzbuzovat. Byl to strašný stres a navíc mi asi po čtyřech hodinách začalo být špatně od žaludku," popsala svěřenkyně Jiřího Povolného útrapy v první polovině plánované trasy.

Možná vylezla z vody předčasně

Po přestávce na francouzských březích se ještě ponořila do vody, ale záhy začala žádat členy svého doprovodného týmu, aby ji z vody vytáhli. "Oni mi asi strašně dlouho vůbec nechtěli uvěřit, že je mi tak špatně. Kdybych je nakonec neukecala, tak mě tam snad nechali," postěžovala si už s úsměvem Hlaváčová.

Navzdory mořské nemoci udržovala tempo na hranici světového rekordu v obou směrech, ale uznala, že už prostě neměla na to, aby doplavala do cíle. "Dokonce jsem si myslela, že mi ani ten rekord v jednom směru neuznají, takže jsem vylézala s tím, že nemám nic. Přesto jsem v tu chvíli cítila, že to jinak nejde," vysvětlila.

Zpětně však přemítala, proč svůj boj po čtrnácti hodinách vzdala. "Možná jsem se až lekla toho úspěchu. Je nesmysl vylézat z vody dvacet kilometrů před cílem, kdy vás čekají dvě a půl hodiny ve vodě a to nejhorší máte za sebou. Vždyť to už nic není," uvažovala ještě na tiskové konferenci.

Příště několik věcí změní

Nelituje prý toho, že ji ženský rekord v jednom směru zřejmě připravil o možnost stát se prvním českým plavcem, který přeplave La Manche oběma směry. V pondělí se to totiž povedlo dvacetiletému Davidu Čechovi. "Přeplavat oběma směry není tak těžké jako ho zvládnout rychle jedním. Celý život jsem chtěla být v něčem nejlepší na světě a teď se mi to povedlo," vysvětlila.

Dvojnásobná medailistka z evropských šampionátů v dálkovém plavání se jen s pomocí dalších členů týmu dostala do hotelu a při neustálých žaludečních potížích si myslela, že už možná v kanálu znovu nepoplave. Nakonec názor rychle změnila. "Docela rychle mi otrnulo. Prakticky hned po tom, jak mi přestalo být špatně, protože jinak jsem se po fyzické stránce cítila výborně, byla jsem plná energie," uvedla.

Při dalším pokusu o překonání kanálu La Manche možná několik věcí změní. Chtěla by přibrat, aby ji v chladné vodě chránil podkožní tuk, ale o to už se neúspěšně snažila před touto plavbou. Tak alespoň upraví stravovací návyky těsně před startem, aby se vyhnula tak brzkému příchodu mořské nemoci, a navíc si možná najme vodiče, který by jí v některých úsecích pomohl především psychicky.

Reklama