Hlavní obsah

Prokletá devítka. Na dvoustovce zůstala brána finále pro Baumrtovou zavřená

Pavel Novotný (Kodaň)Sport.cz

Česká znakařka Simona Baumrtová obsadila v pátečních rozplavbách závodu na 200 metrů na evropském šampionátu v krátkém bazénu v Kodani deváté, tedy první nepostupové místo. Od finálové osmičky ji dělilo 98 setin sekundy.

Simona BaumrtováVideo: Sport.cz

 
Článek

„Deváté místo je vždycky na prd," povzdechla si u bazénu pátá žena závodu na sto metrů. Ve vodě se přitom necítila špatně a čas 2:06,87 je jejím letošním maximem. „Možná mě trochu zmátlo, že Ruska Ustinovová ve vedlejší dráze, která má výrazně rychlejší osobák než já, byla až za mnou. Běželo mi hlavou, že jedu dobře. Držela jsem stejné tempo, to bylo fajn. Ale bohužel ne tak rychlé, jak by bylo potřeba. Je to škoda. Asi napodobuju Franťáka," odkázala na svého oddílového kolegu, znakaře Tomáše Frantu, který musel deváté místo překousnout včera v závodu na sto metrů.

Baumrtová měla ve čtvrtek večer finále stovky, v níž si doplavala pro pátou příčku, a s vědomím ranní dvoustovky spěchala hned po závodu do hotelu. „Slavit budu v pátek dvoustovkou," poznamenala k nahuštěnému programu po zatím nejlepším výsledku české výpravy na ME. Jenže noc před pátečním startem neměla vůbec ideální. „Nemohla jsem vůbec spát," kabonila se. I proto pozici mezi nejlepšími deseti brala. „Navíc dvoustovku moc netrénuju. Takže i ten čas je super, ale postup mě samozřejmě mrzí," podotkla.

Zpětně přemítala, zda neměla využít zaplavaného limitu na polohový závod a neplavat i závody, kde se sešla menší konkurence. „Na polohovkách se to tady úplně nesešlo, na dvoustovku bych měla třetí nejlepší nahlášený čas s osobákem. Trochu mě ta volba mrzí. Na druhou stranu vím, že na znaku to je pořádná Evropa a závodím s těmi nejlepšími. A na stovce jsem zaplavala to nejlepší za poslední čtyři roky, což je naprosto skvělé," dodala Baumrtová a běžela se dospat. Už zítra ji totiž čeká rozplavba na padesátce.

V pátečním dopolední programu bojovali neúspěšně o postup i další čtyři čeští závodníci. Petr Bartůněk obsadil na stovce prsa 35. místo a další prsař Filip Chrápavý zaplaval 45. čas. Josef Moser na kraulařské padesátce skončil 68. a Tomáš Ludvík byl na polohové dvoustovce 49.

Reklama

Související témata: