Hlavní obsah

Osvobozen! Plavec Šefl prokázal, že vědomě nedopoval

Praha

Disciplinární komise Českého svazu plaveckých sportů v úterý rozhodla neudělit žádný trest motýlkáři Janu Šeflovi, který byl po říjnových závodech v Plzni pozitivně testován na kokain. Český reprezentant před komisí hodnověrně prokázal, že zakázanou látku neužil vědomě a že se do jeho těla dostala přičiněním jiné osoby.

Foto: ČSPS

Český plavec Jan Šefl.

Článek

Šefl měl pozitivní test 21. října po závodech Plzeňské sprinty, které jsou součástí Českého poháru. Po výsledku prvního testu si sám závodník vyžádal test B-vzorku, který pozitivní nález potvrdil. "Byla to pro mě rána. Nikdy jsem nepodváděl, nikdy jsem nic nebral," řekl sedmadvacetiletý plavec Sport.cz v předvečer zasedání disciplinárky.

Ta jeho případ v úterý posuzovala spolu s členem Antidopingového výboru ČR Janem Chlumským a na základě důkazů, které předložil Šefl se svým právním zástupcem, se následně rozhodla nevynést žádný trest.

"Jan Šefl předložil disciplinární komisi důkazy o své nevině. Prokázal, že se látka do jeho těla dostala přičiněním jiné osoby, o čemž on sám nevěděl a nemohl celou situaci nijak ovlivnit. Disciplinární komise na základě paragrafu 10.4 Směrnice pro kontrolu a postih dopingu ve sportu v České republice rozhodla, že plavci Janu Šeflovi nebude udělen žádný trest," uvedl ČSPS v tiskové zprávě.

Směrnice pro kontrolu a postih dopingu ve sportu v ČR
§10.4
Neuložení doby Zákazu činnosti na základě Neexistence zavinění nebo nedbalosti.
Jestliže Sportovec nebo jiná Osoba prokáže v jednotlivém případě Neexistenci zavinění nebo nedbalosti, pak nebude uložen žádný Zákaz činnosti, který by jinak připadal v úvahu.

Šefl kvůli obvinění z dopingu od listopadu nezávodil, naposledy se zúčastnil Velké ceny Brna. "O pozitivním nálezu jsem se dozvěděl 9. listopadu. O dva dny později jsem v Brně absolvoval ranní rozplavbu motýlkářské padesátky. Poté nad mým případem zasedla v uvozovkách první komise a po ní jsem ze závodů odjel," uvedl český rekordman na motýlkářské dvoustovce.

O deset dnů později proto chyběl i při zimním MČR v Plzni, kde měli plavci jedinou možnost na splnění limitu pro ME v Kodani.

Pro plavecký svaz šlo o první dopingový případ za poslední roky. V roce 2012 odhalila kontrola stimulant metylhexanamin v těle motýlkáře Michala Rubáčka. Držitel českých rekordů na 50 a 100 metrů a účastník olympijských her v Aténách a Pekingu dostal dvouletý zákaz činnosti a přišel tím mj. o možnost startovat na olympiádě v Londýně. V roce 2009 měla pozitivní test na anabolický steroid Sabina Dostálová, která byla potrestána rovněž dvouletým distancem.

Kokain je na seznamu zakázaných látek mezi stimulanty a za jeho nález hrozí sportovcům až čtyřletý zákaz činnosti.

Reklama