Hlavní obsah

Dukla staví dvě vyrovnané osmiveslice

PRAHA

Uskutečnit veslařské Primátorky tradičně v červnu znemožnila tehdy zvýšená hladina Vltavy, a tak se 93. ročník pražského závodu osmiveslic koná až v nedělním poledni, kdy napíše tečku za domácí sezónou. "Nechtěli jsme Primátorky zrušit, k tomu došlo jen za první světové války. Jenže volný termín se našel až v druhé polovině září," vysvětluje letošní ředitel závodu Přemysl Panuška.

Článek

Diváky láká na souboj dvou vyrovnaných posádek pražské Dukly, které tak zřejmě připadne 27. prvenství v řadě. "Chystá se ale zajímavá konfrontace párových s nepárovými veslaři a na rozdíl od minulosti si opravdu neodvážím tipovat vítěze," míní Panuška.

Trenér Petr Blecha posadí do první lodě Dukly členy reprezentační dvojky a čtyřky bez kormidelníka, kteří mají zkušenost s jedním veslem v ruce. Neffeho, Vitáska, Grubera, Zofa a Makovičku se Schindlerem doplní Ventruba a skifař lehké váhy Vabroušek. S nimi o dvacátý triumf z Primátorek bude usilovat 49letý kormidelník Hejdušek.

Jen o dva roky mladší berounský Havel, jenž pohostinsky usedne za kormidlo druhé lodě Dukly, naopak výhru na Vltavě nikdy nezažil a při nedělním úspěchu by se tak dočkal nováčkovské koupele. Trenér Sergej Kruťjakov mu vybral sestavu z reprezentační párové čtyřky a dvou dvojskifů. Společně s Jirkou, Chalupou, Dolečkem a Karasem budou veslovat sourozenci Vetešníkové a Horváth s Hanákem.

Vyhlášení vítězů bude na levém břehu v prostoru smíchovské pláže a sponzorská odměna pro nejlepší osmu dosahuje téměř sta tisíc korun. "Přesně to ale nevím, víc než o peníze jde o prestiž," uvedl Blecha. "Tipovat nechci, vyhraje

Reklama