Hlavní obsah

Rychlobruslařka Novotná ovládla v olympijské generálce Evropu, Churavý konečně na stupních

PRAHA

Oheň nad olympijským Vancouverem vzplane již za necelé tři týdny a čeští reprezentanti dali i o uplynulém víkendu jasně najevo, že se do Kanady chystají s vysokými ambicemi. Evropský šampionát ve víceboji ovládla rychlobruslařka na krátké dráze Kateřina Novotná, na stupně vítězů se konečně prosadil také sdruženář Pavel Churavý a pro nejlepší výsledek sezóny si dolétl také nejzkušenější z českých skokanů na lyžích Jakub Janda.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Rychlobruslařka Kateřina Novotná během závodu na mistrovství Evropy

Článek

Novotná se ve čtyřboji v Drážďanech nedokázala prosadit jen v úvodním závodu na 1500 metrů, v němž ji zastavil semifinálový pád. Na pětistovce už byla druhá, kilometr vyhrála a stejně si vedla i v superfinále na 3000 metrů. Šestá žena z olympiády v Turíně tak úspěšně zvládla olympijskou generálku a za oceán pojede s výrazně posíleným sebevědomím. „Ambice jsou vysoké, chtěla bych minimálně potvrdit Turín,“ řekla Novotná ČTK.

Churavý se v letošní sezóně osmkrát dostal do nejlepší osmičky, předminulý víkend ve francouzské Chaux-Neuve dokonce nahlédl do elitní pětky, stupně vítězů mu ale stále unikaly. Dvaatřicetiletý závodník liberecké Dukly se dočkal až v sobotu v německém Schomachu, kde si doběhl pro druhé místo a vyrovnal tak své dosavadní nejlepší umístění ze SP v Liberci v roce 2002. Na startu se sice nesešla kompletní světová špička, český reprezentant si ale ověřil, že si drží stabilní formu. „Každý věděl, že tu špička není, ale několik dobrých lyžařů jsem porazil. Doufám, že si formu přivezu do Vancouveru,“ věří Churavý, jenž navíc v neděli pomohl k šesté příčce českému týmu v závodu družstev.

Až na šestý pokus se dočkala bodů v obřím slalomu lyžařka Šárka Záhrobská. Úřadující vicemistryně světa ve slalomu se v pěti předcházejících případech nevešla do výsledkové listiny a s dvacátým místem v Cortině d’Ampezzo byla proto spokojená. „Jsem spokojená. Umístění kolem dvacítky, to je to, na co teď v obřáku mám,“ hlásila z Itálie česká závodnice, jíž před odjezdem na olympijské hry čeká ještě podnik SP ve Svatém Mořici.

Bank si v kombinaci spravil chuť 

Na hranici elitní desítky se před startem olympiády pohybuje skokan na lyžích Jakub Janda. Jednatřicetiletý závodník o víkendu v polském Zakopaném nejprve vyrovnal jedenáctým místem maximu letošní sezóny a v neděli si ještě o jednu příčku polepšil. Ostatním českým skokanům se o víkendu nepodařilo proklouznout do druhého kola.

Do finále závodu Světového poháru ve skikrosu v americkém Lake Placid se nepodařilo postoupit Tomáši Krausovi. Česká medailová naděje pro Vancouver vypadla v semifinále a musela se spokojit s druhým místem v malém finále a celkově šestou příčkou. Posledním podnikem před olympijskými hrami budou pro Krause prestižní X-Games, které se konají v coloradském Aspenu tento víkend.

Sjezdař Ondřej Bank se po sedmém místě v kombinaci ve švýcarském Wengenu dokázal prosadil v kombinovaném závodu do nejlepší desítky také v rakouském Kitzbühelu, kde v neděli obsadil osmou příčku. Spravil si tak chuť po horké chvilce ve slavném sjezdu, který dojel s velkou ztrátou poté, co se na trati svezl po ochranné síti. „Bylo to v nejdůležitější pasáži sjezdu, malá chyba znamená velkou ztrátu. Nakonec jsem byl ale rád, že se nic nestalo,“ oddechl si nejlepší z českých sjezdařů v pořadí SP.

Reklama