Hlavní obsah

Sdruženáři jedou vyladit olympijskou formu do Lillehammeru

PRAHA

V dějišti XVII. olympijských her v Lillehammeru budou čeští sdruženáři v následujícím týdnu ladit formu na blížící se olympiádu ve Vancouveru. Reprezentační čtyřlístek v čele s Pavlem Churavým se v Norsku zaměří především na trénink skoků, k němuž bude mít dokonalé podmínky.

Foto: Martin Sidorják

Český sdruženář Pavel Churavý

Článek

Čeští kombiňáci po hektickém závodním programu vynechají tento víkend poslední závod Světového poháru v Seefeldu a v Lillehammeru chtějí najít klid. „Vize je navodit určitý režim a po zaměření na běh minulý týden v Schonachu se věnovat hlavně skokům. Lanovka na můstek začíná hned vedle dojezdu a vyklopí vás tři schody od lavice. Takhle ideální podmínky se jen tak nenajdou, za hodinu lze skočit až osmkrát,“ pochvaloval si trenér sdruženářů Luděk Šablatura při pondělním setkání s novináři.

Po posledním závodu v německém Schonachu se sdruženáři vraceli do Česka ve výborné náladě. Churavý si v sobotu doběhl pro druhé místo a poprvé v letošní sezóně pronikl na stupně vítězů, o den později skončilo družstvo šesté v týmovém závodě. „Ukázalo se, že mnohými už odepisovaní reprezentanti najednou dokáží rovnocenně bojovat se soupeři na nejvyšší mezinárodní úrovni. Především s Pavlem Churavým musí svět počítat,“ libuje si šéf úseku severské kombinace Radek Cikl.

Do Česka se sdruženáři vrátí 2. února a o dva dny později je spolu s většinou olympioniků čeká přesun za oceán. Dosavadní výsledky plní celý tým optimismem. A ambice jsou vysoké. „Pavel má potenciál, aby za příznivé konstelace uspěl v boji o medaile. A nebyla by to náhoda. Je to náš velký tajný sen,“ potvrzuje Cikl.

Čáry fyzioterapeutky Petry
Už druhou sezónu působí u českých sdruženářů fyzioterapeutka Petra Sobotková a její přínos, který se vedle klasické fyzioterapie opírá i o alternativní metody, si čeští kombiňáci nemohou vynachválit. Naposled kouzelné ruce napravily ploténku Miroslava Dvořáka. „Při řešení problémů se neustále musíme přesvědčovat, abychom neporušili antidopingová pravidla, ale spoustu prostředků nabízí příroda. I u Emírovy ploténky jsme používali tajné směsi,“ říká s tajemným úsměvem Sobotková, která se do odletu za oceán chystá nastudovat další kouzla. „Bez zdraví to nejde, chystám se využít veškeré čáry co znám, i ty, co ještě objevím,“ plánuje ochránkyně zdraví kombiňáků.

Sám Churavý navenek naděje mírní. „Chci bojovat o nejlepší šestku. Ani to nebude vůbec jednoduché,“ opakoval cíl vytyčený zkraje sezóny. Reprezentační kolegové vyhlížejí druhou desítku. „Běžecky jsem se srovnal, ještě potřebuju vyladit skokanskou část. Na olympiádě bych chtěl být do patnáctky,“ podotkl Tomáš Slavík a stejný cíl si dává i olympijský debutant, Miroslav Dvořák.

„Jedu poprvé, ale ne na výlet. Na trati sice nemám moc dobrý pocit, ale do patnáctky chci být,“ potvrdil dvaadvacetiletý reprezentant, jenž už zažehnal nedávné trable s vyhřezlou ploténkou. Čtvrtý do party, Aleš Vodseďálek, zatím nemá sezónu podle představ. „Je to tragické, zatím jsem bez bodů. Chci ale klukům pomoci ve štafetě,“ říká.

Vedení týmu navíc stále bojuje o to, aby dostalo do Vancouveru jako pátého sdruženáře Petra Kutala. „Máme kvótu jen na čtyři závodníky, ale stále jednáme a doufáme, že se nám to podaří. Potřebujeme zálohu pro štafetu pro případ nemoci či úrazu. Pokud neuspějeme, odletí Petr do 20. února na blind jako náhradník,“ doplnil Cikl.

Ve Whistleru se sdruženáři poprvé představí 14. února v závodu na středním můstku. O devět dnů později se jede závod družstev na velkém můstku a 25. února uzavře olympijský program severské kombinace individuální závod na velkém můstku.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.