Hlavní obsah

Neumannová dostala cenu Gutha-Jarkovského

PRAHA

Kateřina Neumannová dostala na čtvrtečním plénu Českého olympijského výboru podruhé za sebou cenu Jiřího Gutha-Jarkovského za nejhodnotnější sportovní výkon v uplynulém roce. Běžkyně na lyžích obdržela ocenění za své olympijské vítězství na hrách v Turíně. Dvojnásobnými držiteli ceny, kterou ČOV uděluje od roku 1934, jsou už pouze oštěpař Jan Železný a desetibojař Roman Šebrle.

Článek

Zatímco v loňském roce si lyžařka pro cenu za titul mistryně světa z roku 2005 kvůli přípravě na olympiádu nepřišla, ve čtvrtek ocenění převzala osobně. "Je to určitě příjemné, je to takový dozvuk loňské sezóny. Je příjemné vidět své jméno vedle takových velikánů, jakými třeba byli Emil Zátopek a další," prohlásila po obdržení ceny čtyřiatřicetiletá Neumannová, dvojnásobná mistryně světa a šestinásobná olympijská medailistka.

ČOV uděluje své nejvyšší ocenění jednou ročně nejlepšímu závodníkovi či kolektivu, nebo za mimořádný počin ve sportu. Cenou je socha bohyně vítězství Niké s vavřínovou ratolestí v pravici na mramorovém podstavci se stříbrnou plaketou s reliéfním portrétem Gutha-Jarkovského. Poprvé cenu udělil domácí olympijský výbor na počest svého zakladatele v roce 1934.

Reklama