Hlavní obsah

Yzerman se vzdal účasti na olympiádě v Turíně

DETROIT

Kapitán hokejistů Detroitu Steve Yzerman bude na olympijských hrách v Turíně chybět. Čtyřicetiletý útočník po úterním zápase NHL proti New Jersey uvedl, že se vzdal případné nominace a své rozhodnutí již oznámil i generálnímu manažerovi týmu Waynu Gretzkymu. "Rád bych se na olympiádě představil, ale myslím, že je čas, aby dostali příležitost jiní," řekl Yzerman zámořským novinářům.

Článek

Podobně se Yzerman rozhodl již před loňským Světovým pohárem. Letos se mu moc nedaří a několik zápasů Red Wings musel vynechat. Ani v těch, ve kterých nastoupil, nezářil. Jedna z největších hvězd NHL nasbírala ve dvaceti zápasech jen devět kanadských bodů. Trojnásobný vítěz Stanleyova poháru se proto v předstihu vzdal možnosti bojovat o obhajobu zlatých medailí ze Salt Lake City.

Yzerman nemusí být jediným zkušeným útočníkem, jehož jméno bude v konečné nominaci Kanady chybět. V zámoří se spekuluje o Mariu Lemieuxovi, jemuž se v NHL také příliš nevede. "S Mariem jsem ještě nemluvil, ale v sobotu bych měl být v Pittsburghu, takže se spolu budeme bavit," řekl Gretzky.

Seznam se bude zužovat

Hokejisté Phoenixu, které Gretzky v letošní sezoně premiérově vede jako trenér, mají v těchto dnech volno, takže bývalý slavný útočník má čas věnovat se přípravě olympijského mužstva. Se svými spolupracovníky by měl v příštích dnech postupně zužovat seznam 81 hráčů, kteří jsou v širší nominaci.

"To je jediná možnost. Mluvit o všech hráčích a o tom, co přinesou týmu. Máme na to celý týden. Nebude to ale nic jednoduchého. Všichni jsou dobří," řekl Gretzky, který bude nominaci konzultovat zejména s trenérem Patem Quinnem a jeho asistenty Kenem Hitchcockem, Waynem Flemingem a Jacquesem Martinem. "Myslím, že se bez problémů shodneme na šestnácti hráčích, ale dalších sedm bude mít každý jiných. Kanadský hokej je však silný, takže ať vybereme kohokoliv, bude to úspěšný tým," prohlásil Gretzky.

Kanaďané počítají s tím, že definitivní složení týmu dohodnou 21. prosince na setkání ve Vancouveru. O den později musí stejně jako další účastníci turnaje nahlásit třiadvacet jmen, ještě do poloviny ledna ale mohou ještě udělat bez vysvětlení pět změn.

Reklama