Hlavní obsah

Lyžaře na OH straší výška, chystají se na ni vyzrát

PRAHA

Nástrahy velehor čekají na české lyžaře při únorové zimní olympiádě v Itálii. V jedné z vesnic ležící ve výšce přes 2000 metrů nad mořem budou mít vyhrazená místa, ale využívat budou i jiné prostory. Nejdivočejší řešení si vymysleli skokani na lyžích. Před závody v Pragelatu zamíří do nulové výšky k moři. Test se odehrál už v létě.

Foto: www.neumannova.cz

Kateřina Neumannová.

Článek

Od slané vody u francouzského pobřeží se vydali do Courchevelu, kde můstek leží ve výšce 1300 m. "A měl jsem pak tři dny famózní trénink. Je to skvělý krok, ale asi jsme na to nepřišli sami," říká Jakub Janda, zářivá hvězda na můstcích.

Pragelato je ještě výš než Courchevel: leží nad hranicí 1500 m. "Člověk se po příjezdu od moře do výšky cítí lehčeji. Byl jsem překvapen, jak pozitivně se to projevilo," podotýká slovinský kouč skokanů Vasja Bajc, autor nápadu. "Také se tím vyhneme hektické atmosféře."

Týdny v Alpách

Boj s výškou a příprava na ni. To byl motiv přípravy i pro běžkyni Kateřinu Neumannovou. Nezřídka mířila do Alp. Ve Svatém Mořici ve Švýcarsku trávila dlouhé týdny. "Prodražilo se to, je to přece jen dražší středisko, ale jinak to nejde," upozorňuje Josef Jindra, manažer běžkyně, která bude závodit rovněž v Pragelatu. A také přímo tam bude bydlet. I sjezdařka Záhrobská, kterou čekají závody až nad hranicí 2000 m v Sestriere, bude i s doprovodem bydlet odděleně.

Sjíždění z vesnice do níže položených sportovišť považují běžci za takřka vražedné. "Pro ně to znamená rozdíl pět set metrů. Nikdo při plánování asi nemyslel, že v takových podmínkách a převýšení bude složitější regenerace," kroutí hlavou František Dvořák, místopředseda Českého olympijského výboru.

"Pro vytrvalostní sporty, jako je třeba severská kombinace či běh na lyžích, to hraje velkou roli. Brali jsme ohled na fyziologické potřeby, ale i na přípravu samotnou, když třeba běžci potřebují být u sportovišť s určitým předstihem kvůli mazání," hájí Dvořák možnost alespoň dočasného pobývání u sportoviště nejen pro největší hvězdy výpravy.

"Máme dvaadvacet lůžek v Pragelatu. Navíc ještě apartmán pro Kateřinu Neumannovou. Obdobná je situace u Šárky Záhrobské. Pro bobisty jsme zajistili zvláštní bydlení v Cesaně. Osm lůžek máme také v Sestriere," vypočítává Dvořák, co vše vedení výpravy v očekávání možné medailové úrody po úspěšné minulé sezóně zajistilo.

Drazí Italové

Připomíná, že jde o mimořádně nákladné investice. "Mysleli jsme si, že v Aténách dosáhli ceny za ubytování jistého stropu, ale Italové to ještě vyšponovali. Musím říct, že jejich ceny odporují všem dobrým mravům," mávne rukou Dvořák.

Jistou naději však vidí právě v předimenzování nároků italských hoteliérů. "Je dost pravděpodobné, že těsně před začátkem olympiády zjistí, jak vysoko ceny vyšroubovali, pokoje budou neprodejné, a tak půjdou dolů. Na to jsme se ale nemohli spoléhat, proto jsme vše řešili s předstihem."

Reklama

Související témata: