Hlavní obsah

Tajná služba má informace o možném útoku během ZOH

ŘÍM

Italská vojenská zpravodajská služba SISMI získala informace o možném útoku teroristů během nadcházejících olympijských her v Turíně. Podle rozvědky jsou islámští teroristé připraveni na bombové útoky. Dnes to uvedla agentura APA.

Článek

Itálie se jako jedna ze zemí, které mají vojenské jednotky v Iráku, s teroristickými hrozbami setkala již dříve. Prezident parlamentního výboru pro tajné služby Enzo Bianco nebere nejnovější výhružky na lehkou váhu. "Tyto informace musíme brát velmi vážně," řekl na parlamentní půdě.

Během zimního sportovního svátku, který se uskuteční od 10. do 26. února, bude v Turíně a okolí nasazeno 15 000 policistů a vojáků. "Bezpečnost během olympiády je absolutní prioritou.

Schengenská dohoda neplatí

Policie na její zajištění během her vypracovala podrobný a široce pojatý plán. Navíc bude úzce spolupracovat s policejními složkami a tajnými službami jiných zemí," uvedl ministr vnitra Giuseppe Pisanu.

Během olympiády nebude v Itálii platit takzvaná Schengenská dohoda o volném pohybu osob, takže celníci budou mít právo na hranicích kontrolovat přijíždějící osoby. Zvláštní letka bude kontrolovat dodržování bezletového prostoru nad dějištěm olympiády. Každý divák bude muset projít jedním z 950 detektorů kovů, připraveny budou i stovky speciálních fotoaparátů, s jejichž pomocí se budou obličeje fanoušků porovnávat s mezinárodními seznamy hledaných osob.

Reklama