Hlavní obsah

Sen šéfa olympijské mise: šest cest pro medaile

Radek MalinaPrávo

Už v pátek odlétá šéf české mise pro Zimní olympijské hry v Turíně František Dvořák do dějiště her, kde zůstane třicet dnů. V hektickém čtvrtečním dni Dvořák chystal poslední náležitosti pro cestu do Turína. Schvalování nominace, jednání o počtu členů doprovodu, výběr olympijského oblečení pro české reprezentanty.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Oblečení české výpravy na ZOH v Turíně

Článek

"Bylo třeba připravit dokumenty, zkontrolovat databázi, ověřit podklady pro akreditace. Máme sportovce ve třech vesnicích, takže i logisticky je to náročné," říkal Dvořák.

Aby toho nebylo málo, připravil mu pořádnou komplikaci skokan Antonín Hájek, který se zranil a jeho místo ve výpravě zaujme Borek Sedlák. "Musíme dodatečně vybojovat zařazení do systému pořadatelů, akreditaci. Je to skutečně hodně zapeklité," konstatoval Dvořák.

Ještě dnes ho v Turíně čeká ve večerních hodinách registrační mítink, při němž musí přihlásit všechny české nominované sportovce do soutěží. Od sobotního rána pak začne kolotoč s ubytováním.

"Začneme oživovat naši část olympijské vesnice v Turíně. Myslím, že nám to zabere tak dva tři dny. Následně budeme jeden den v Bardonecchii, kde je druhá vesnice. Pak se přesuneme do Sestriere, kde už zůstaneme," nastínil plány Dvořák.

Obavy má z dopravy

Věří, že i přes všechny problémy provázející přípravu a stavbu olympijských sportovišť budou hry v Turíně důstojné. "Myslím, že je to prostě takový italský folklór. I se svým volnomyšlenkářským šarmem všechno zvládnou. Chci tomu věřit," usmál se Dvořák.

Jistá obava ho však tíží s ohledem na dopravní obslužnost středisek v horách. "Jsem řidič a na několika takových akcích už jsem byl. Úzké silnice v italských horách jsem si mohl projet v zimě i v létě. Musím říct, že při jediné sebemenší nehodě může dojít k velkým potížím. Doprava asi bude problémem," připustil šéf české olympijské mise.

Je přesvědčený, že českých sportovců se to ale nedotkne. "I proto jsme zajistili náhradní ubytování přímo u sportovišť, aby reprezentanti nemuseli riskovat přesun v den závodu a mohli se v klidu připravovat. Je pouze na jednotlivých svazových vedeních, jak lůžka využijí," připomněl Dvořák, že vedení české výpravy myslelo na důsledky problémů s dopravou v předstihu. "Nejvíce takových kapacit mám v Pragelatu pro klasické disciplíny," upřesnil ještě.

Zkontroluje Český dům

Věří, že se brzy vypraví "zkontrolovat" i Český olympijský dům v Brianconu. Především však s napětím vyhlíží množství svých cest ze Sestriere do Turína, kde se každý večer bude konat předání medailí. "Tři medaile by znamenaly vyrovnání bilance ze Salt Lake City," naznačuje své představy o zisku cenných kovů šéf české mise.

Vzhledem k výsledkům, kterých dosahovali olympionici v průběhu sezóny, však netají mnohem optimističtější plán: "Pokud bych musel jet dolů do města šestkrát na vyhlášení vítězů, byl bych nadmíru spokojený."

Reklama