Hlavní obsah

Naděje pro Turín: Aleš Valenta

Pavel NovotnýSport.cz

Na své třetí olympijské hry v kariéře se chystá do Turína akrobatický skokan na lyžích Aleš Valenta. Mistr salt a vrutů se vyrovnal s následky zranění a zdravotních komplikací z loňské sezóny a je plně připraven na obhajobu zlata ze Salt Lake City. Podaří se Valentovi znovu usednout na zlatý trůn pod pěti kruhy?

Foto: Event Concept

Aleš Valenta

Článek

Pro některé byl Valentův zlatý skok z kategorie zázraků, za olympijským triumfem českého akrobata ale stála léta nezměrného úsilí a sportovního zrání. Bývalý gymnasta a skokan o tyči se začal věnovat akrobatickému lyžování v roce pádu totalitního režimu, zprvu jak skokům, tak sjezdu v boulích a již vymřelému baletu na lyžích. V roce 1992 se vůbec první český akrobat-profesionál definitivně oddal bláznivému kroucení nad sněhovými můstky a o rok později debutoval ve Světovém poháru.

Málo se ví, že v roce 1994 si rodák ze Šumperku mohl odbýt také svou olympijskou premiéru. Jenže těsně před přípravou na hry v norském Lillehammeru přišel závodníkovi liberecké Dukly povolávací rozkaz, nadějný skokan se stal načas hasičem na letišti v Pardubicích a z účasti na sportovním svátku sešlo.

Cestou k bojům pod pěti kruhy se Valenta proklestil také mezi světovou špičku a po osmém místě z MS v roce 1997 už nebylo takovým překvapením, když na hrách v japonském Naganu, kde vzali zlatou povinnost na svá bedra hokejisté, skončil jen těsně pod stupni vítězů.

Čtyři roky poté se nejlepší akrobati spolu s ostatní špičkou zimních sportů sešli v americkém Salt Lake City. A Valenta si přivezl do města mormonů skutečnou zbraň. Jen pár měsíců před začátkem her dokázal jako první skočit na sněhu trik, nad nímž zůstává rozum stát: trojité salto s pěti vruty. A doslova pár dnů před olympiádou vystřihnul svou novinku při závodě Světového poháru.

Tajná přání soupeřů, aby za oceánem vsadil na jistotu a při olympijské soutěži se do nového skoku nepouštěl, nakonec nevyšla. Valenta si nechal svůj trumf na druhé kolo a byť nebyl zcela jistý při dopadu, zvládl olympijskou premiéru pěti vrutů na jedničku. Respektive na zlato.

Ledový dech vyfoukl Peterson

I v dalším olympijském cyklu začal Valenta, jenž období po hrách v Salt Lake City vyplnil bohatými mediálními a podnikatelskými aktivitami, stihl se oženit s modelkou Elen Černou a přivést na svět dva potomky, chystat soupeřům překvapení. Prvenství v nové variantě trojitého salta se třemi vruty, ale v obtížnější kombinaci, nakonec Valentovi uniklo, když se náročný skok, českým skokanem zvaný Ledový dech, povedl Jeretu Petersonovi z USA.

Prakticky stále dobře naložený Valenta si ale z 'ukradeného' skoku mnoho nedělá. Ani svou třetí olympiádu v řadě nebere naoko příliš vážně a motá novinářům hlavu s tím, že ani neví, kdy se soutěže akrobatů v Turíně konají. V jednom jasno ale má, na hrách ve Vancouveru už dá přednost mladším.

"Těsně před olympiádou mi bude třiatřicet. O tom, že na dalších hrách budu chybět, není pochyb," tvrdí. Pokud je to tak, potom nezbývá než přát, aby i Valentova olympijská derniéra měla zlatý nádech.

Reklama

Související témata: