Hlavní obsah

Naděje pro Turín: Dušan Kožíšek

Manfred StrnadSport.cz

Dvaadvacetiletý olympionik Dušan Kožíšek začínal v juniorech jako sdruženář. Běh mu šel mnohem lépe než skákání z můstků a po přestupu mezi dospělé už začal závodit pouze se specialisty běžci. Udělal dobře, okamžitě se probil do české špičky. A na loňském mistrovství světa v Oberstdorfu získal společně s Martinem Koukalem senzační bronzovou medaili ve sprintu dvojic.

Foto: Archív SLČR

Martin Koukal (vlevo) a Dušan Kožíšek s bronzovými medailemi z loňského světového šampionátu.

Článek

Zdá se, že si na tratích v Pragelatu loňský závod zopakují. Sestava sprintérské dvojice není sice ještě definitivně potvrzená, ale zřejmě jen mimořádná událost v podobě zranění by mohla sestavu Koukal-Kožíšek narušit. "Dušan je mladý, hodně rychlý a vyhovuje mu víc bruslení než klasika," charakterizuje svého parťáka Martin Koukal. "Za dva roky, co je členem reprezentačního áčka, se pořád zlepšuje. I když jeho výkony nejsou zatím vyrovnané, myslím si, že spolu na olympiádě znovu sprint dvojic pojedeme," dodává mistr světa z maratón na 50 km ze šampionátu ve Val di Fiemme v roce 2003.

Finišoval jako mazák

Výkonem v závodě sprintérů v Novém městě na Moravě při světovém poháru na konci minulého roku dal  Kožíšek Koukalovi za pravdu. Ze čtvrtfinále se poprvé v kariéře probojoval do semifinále. I když se mu ještě další postup mezi čtveřici nejrychlejších zatím nezdařil, přesto se z osmého místa mezi světovou elitou hodně radoval. Předloni udělal v Novém městě v závěru sprintu začátečnickou chybu, když uhnul Rakušanu Wurmovi. Loni si už v ostrém finiši počínal jako starý mazák. Na cílové čáře vykopnul levou lyži a porazil tím dalšího Rakušana Stockingera. "Soustředil jsem se na ten moment, takový závěr závodu se mi podařil poprvé," pochvaloval si Kožíšek.

Musí zvládnout i delší tratě

Přitom kvalifikací proklouzl Kožíšek těsně jako předposlední postupující. "Snažil jsem se, ale nebylo to ideální. Snad projdu," strachoval se, když dojížděli další lyžaři. Dvě skupinové stíhačky pak zvládl perfektně. Jediná pozice za loňským vítězem Kjölstadem ho dokonce zabrzdila před finále! Závěrečnou jízdu o páté místo rozjel na špici, ale v závěru odpadl. "Už toho bylo dost, nohy ztvrdly. Jako bych jel čtyři závody," vybavil si pocity z tratě Kožíšek.

Loňská medaile Koukala s Kožíškem inspiruje k úvahám o vytvoření svébytného reprezentačního družstva sprintérů. Jenže trenéři jsou proti. "Drobné individuální speciality do tréninku zařazujeme, ale kluci musí zvládnout desítku i patnáctku. Sprint pak zajedou taky," tvrdí Korunka, trenér Kožíška a Magála.

Reklama