Hlavní obsah

Lékaři si v Sestriere sami dodělávali miniaturní ordinaci

PRAHA/SESTRIERE

Stavební stroje, hluk, bláto, spousta nedodělků, takový je obraz alpských středisek šest dní před začátkem XX. zimních olympijských her. Předvoj české výpravy si musel upravovat vše, co nestihli řemeslníci. Včetně lékařů, kteří si zařizovali miniprostory pro ordinace.

Foto: ČTK/Michal Doležal

Lékař hokejové reprezentace Zdeněk Ziegelbauer. Vlevo vyhlášený fyzioterapeut Pavel Kolář.

Článek

"Převzali jsme místnosti v olympijské vesnici v Sestriere, kde bude hlavní stan české výpravy. Nábytek byl na hromadě, kolem nepořádek. Na první dny se z nás stali řemeslníci. Museli jsme místnosti upravit podle našich představ a potřeb. Takhle vznikla i miniordinace o rozměrech dva a půl na dva a půl metru. Místnosti jsme různě přepažovali, aby minimum odděleného prostoru měli i fyzioterapeuti a maséři," říkal Právu první, ne zrovna radostné dojmy šéflékař české olympijské výpravy Jaroslav Větvička z pražské Ústřední vojenské nemocnice.

V české výpravě je pět lékařů. Tři budou přímo v Sestriere, jeden v Bardonecchii. Lékař hokejistů Zdeněk Ziegelbauer bude mít v Turíně na starosti "ledovou" reprezentaci, tedy kromě hokejistů i obě rychlobruslařky a krasobruslaře Vernera. Samozřejmě k dispozici budou mít sportovci i fyzioterapeuty a maséry. "Po této stránce nikdo strádat nebude," ujistil Větvička s tím, že zatím lékaři ošetřovali drobná zranění "nesportovního" rázu, protože ne každý umí zacházet například s kladivem.

Veškeré vybavení pro lékaře a maséry se vešlo do sedmi velikých beden. "Nebylo jednoduché se s nimi dostat do olympijské vesnice. Problémem u rentgenů byly hlavně nůžky. Všechny léky musely být pečlivě evidovány, k bednám jsme přikládali podrobné seznamy," konstatoval Větvička. "Pokud by něco scházelo nebo docházelo, domů to není tak daleko," dodal.

Přísnější kontroly

Když přišla v telefonu řeč na doping, Větvička ihned odmítl jakékoliv spekulace kolem našich sportovců. "Děláme už roky spoustu preventivní kroků, osvětu mezi sportovci, trenéry, lékaři. Samozřejmě že do nikoho nevidím a nebyl jsem u všeho, ale troufnu si doping u českých sportovců téměř vyloučit. Pokud by se přece jenom něco našlo, tak bych to neviděl jako záměr, ale velikou chybu," zdůraznil.

Větvička ocenil dohodu italské vlády a MOV na formě antidopingových kontrol. Podle italských zákonů je užívání dopingu trestným činem. Policie může dělat na akcích razie, což několikrát potkalo Giro. Sportovci mohou být zatýkání. Dohoda MOV a italského ministra sportu Maria Pescanteho však hovoří o tom, že zákon bude v době ZOH zmrazen, kontroly bude provádět MOV a světová antidopingová agentura WADA. Přesvědčit se nechal i ministr zdravotnictví Francesko Storaco, ale prosadil si svoje lidi do komise, která bude dohlížet na antidopingové kontroly.

WADA slibuje také kvalitnější prostředky, které zjistí i látky dosud nezjistitelné. "Věřím, že Italové slovo dodrží a do olympijských vesnic nevtrhnou kordony policistů. Co se týká varování WADA, je třeba ho brát vážně. Na boj s dopingem šly obrovské prostředky, udělal proti devadesátým letům veliký pokrok. Bylo by škoda, kdyby hry opět poškodily dopingové případy," dodal Větvička.

Reklama