Hlavní obsah

Naděje pro Turín: Nikola Sudová

PRAHA

Podruhé v kariéře ochutná v Turíně olympijskou atmosféru akrobatická lyžařka Nikola Sudová. Zatímco před čtyřmi roky v Salt Lake City ale česká boulařka sbírala především zkušenosti, loňská supersezóna třiadvacetiletou závodnici Dukly Liberec posunula mezi žhavá medailová želízka.

Článek

Věčně usměvavá tmavovláska si nicméně předolympijský tlak nepřipouští. "Nebude to nic výjimečného. Kopec znám ze Světového poháru a řeči o medaili už beru s rezervou. Ten tlak docela zvládám, už jsem otrkanější a tolik mě to nestresuje," říkala během přípravy na vrchol sezóny.

První metry na lyžích rodačka z Jablonce nad Nisou ujela spolu s prvními krůčky. Pod vedením otce, někdejšího vrcholového lyžaře, který ukončil aktivní kariéru jako akrobat, to ani jinak nešlo. Užší specializaci na akrobatické lyžování se Sudová věnovala od osmi let s všestranným zaměřením na balet, skoky i jízdu v boulích.

Postupem času začala startovat na evropských juniorských soutěžích a v roce 1997 vybojovala na MSJ ve finském Laajavuori zlato v kombinaci. O rok později začala sbírat první zkušenosti ve Světovém poháru. A také se začala specializovat na jízdu v boulích, protože balet, jenž byl její doménou, vypadl z programu olympijských her. Ani omezení baletního tréninku jí ale nezabránilo získat na juniorském šampionátu v roce 1999 zlato, k němuž přidala také nejcennější kov v kombinaci.

První vítězství v kanadském Mt. Tremblantu

V roce 2001 se dostala pod křídla liberecké Dukly, poprvé nakoukla do první desítky v závodu Světového poháru a o rok později odcestovala na své první olympijské hry, kde ve stínu Valentova zlata vybojovala devatenácté místo. V roce 2004 posunula své maximum ve Světovém poháru na čtvrté místo a hned na začátku následující sezóny v kanadském Mt. Tremblantu za sebou poprvé v kariéře nechala všechny soupeřky.

Celkem stála v loňské sezóně Světového poháru na stupních vítězů pětkrát, což jí zajistilo celkové čtvrté místo. Úspěšnou sezónu pak završila ziskem stříbra na světovém šampionátu ve finské Ruce.

V olympijské sezóně studentka pedagogiky na Technické univerzitě v Liberci zařadila do své výbavy nový skok, který by jí měl v Turíně pomoci v boji o medaili. Tzv. D Spin X (salto s vrutem mimo osu) skáče Sudová spolu s helikoptérou se zánožkou a roznožkou, což by jí mělo zajistit slušný bodový příděl. Tajenka, zda na české konto přibyde další olympijský úspěch v akrobatickém lyžování, bude vyřešena záhy po zahájení her. Boulařky totiž svůj závod jedou už v sobotu 11. února.

Reklama

Související témata: