Hlavní obsah

Běžec Kožíšek musí kvůli zvýšeným krevním testům hodně pít

PRAGELATO

Běžec na lyžích Dušan Kožíšek nemá před začátkem olympijských her v Turíně důvod k radosti. Kvůli zvýšeným krevním testům musí hodně pít, aby mu klesla vysoká hladina hemoglobinu na povolenou mez a mohl v Pragelatu startovat. Kvůli vyššímu příjmu tekutin musí častěji na toaletu, což mu dost znepříjemňuje život.

Foto: Archív SLČR

Martin Koukal (vlevo) s Dušanem Kožíškem s bronzovými medailemi z loňského světového šampionátu.

Článek

Bronzový medailista z mistrovství světa v Oberstdorfu ve sprintu dvojic neprošel krevním testem před sobotním závodem světového poháru v Davosu. Zkouška ukázala příliš vysokou hladinu hemoglobinu a podle pravidel nesměl Kožíšek z důvodu takzvané "ochrany zdraví" pět dní závodit. "Žádné preparáty na zvýšení hemoglobinu nepoužívám. Je to prostě přirozená reakce organismu na výšku a bohužel s tím mám problémy," řekl  Kožíšek.

Pije šest litrů vody

Aby mu klesla hodnota hematokritu, která určuje hustotu krve, na což je navázán hemoglobin, musí Kožíšek hodně pít. Má doporučeno pět až šest litrů denně. "Ne každý organismus dokáže vodu přijmout," řekl běžec s tím, že si připadá jako "koroptev". "Když takhle piji, tak musím snad každou čtvrt hodinu na záchod a někdy to je dost problematické a jindy zase až komické," uvedl Kožíšek.

Lékaři běžce liberecké Dukly sledují, aby mohl podstoupit test a bez obav nastoupit v úterý 14. února s Martinem Koukalem do sprintu dvojic. "Ráno jsem měl test a bylo to na hranici. Uvidíme, jak se to bude vyvíjet dál," řekl Kožíšek.

Trénink nemění

Krátce před olympiádou to není pro běžce nic příjemného. "Pohoda to určitě není, když musím pořád myslet na to, abych se nalejval a chodil na záchod," řekl Kožíšek. "Psychicky mě to ovlivní, ale trénovat se snažím stejně a snad to výrazně nezanechá stopy a budu dobře připraven," prohlásil.

V úterý si odjel zlepšit náladu autobusem ze Sestriere do olympijské vesnice v Bardonecchii, kde navštívil přítelkyni Zdenku Vejnarovou, reprezentantku v biatlonu. "Konečně jsme se viděli zase asi po měsíci," řekl Kožíšek. I příjemné chvilky narušoval jeho pitný režim. "Na záchod jsem musel pětkrát," hlesl Kožíšek. Jinak s Vejnarovou komunikují alespoň přes počítač. "Voláme si přes internet," uvedl běžec.

Reklama