Hlavní obsah

Prezident Klaus slavnostně otevřel Český olympijský dům

Karel Felt, Radek MalinaPrávo

Prezident Václav Klaus přiletěl v pátek dopoledne do Turína na zahájení a první víkend XX. zimních olympijských her. Spolu s ním dorazila i ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Petra Buzková. Odpoledne oba otevřeli Český olympijský dům, ležící na francouzské straně alpského masivu v městečku Briancon.

Článek

Ne turínském letišti přivítala hlavu státu česká fotbalová superstar Pavel Nedvěd. Klausovi věnoval dres Juventusu se svým číslem 11 a čtvrt hodiny si povídali o sportu. Poté prezident odjel přes alpské hřebeny do francouzského Brianconu do hotelu Vaubant, který je po dobu her sídlem Českého olympijského domu. Mimo jiné v něm při Tour de France bydlel i tým US Postal Lance Armstronga.

V pátek odpoledne prezident český dům slavnostně otevřel. "Český dům už má svoji letitou tradici a všichni jsme si na něj zvykli jako na oázu pro nejrůznější setkání. Věřím, že si své místo najde i tentokrát, i když je sem trochu komplikovanější cestování a bude tu co nejvíce díkůvzdání," připil Klaus na zdar nejen Českého domu, ale i sportovcům, kteří by sem po zisku medailí měli jezdit a setkávat se s partnery ČOV. Ihned po otevření se prezident odjel ubytovat do Pragelata a poté zamířil do Turína na slavnostní zahájení XX. ZOH.

Čtyřicet medailí

Český olympijský výbor připravil opět pro úspěšné sportovce, kteří vystoupení na Hrách na stupně vítězů, speciální emisi zlatých medailí. Ty dostanou i nejvzácnější hosté. "Máme jich čtyřicet, ale jsme připraveni nechat další přidělat," ujišťoval místopředseda pro marketing a ekonomiku ČOV Jiří Zedníček. "To bych vám upřímně přála, abyste měli důvod je dodělávat pro sportovce a ráda tuhle svoji zapůjčím, kdyby vám zrovna nějaká chyběla," slíbila ministryně školství.

Slavnostního otevření se zúčastnili také čeští velvyslanci ve Francii a Itálii, nechyběl ani velký zastánce olympiády v Praze, primátor Pavel Bém, ale také slavné sportovní osobnosti v čele s Jiřím Raškou a Květou Jeriovou-Peckovou. Prezident se lehce špičkoval s ministryní o to, kdo lépe ovládá lyže. "Na carvingové zatím nejsem moc zvyklá," přiznala Buzková. "Tak to si vyzkoušíme, jak na tom vláda je," usmíval se Klaus. "Do téhle sázky jdu," zvedla pomyslnou rukavici Buzková.

Tři až pět miliónů

Na francouzské straně Alp byl Český dům vybrán kvůli klidu a dobrým podmínkám pro partnery ČOV. "Věřím, že tu vytvoříme partu, kterou naši reprezentanti na sportovištích zaregistrují," slíbil Zedníček.

Doprava do Brianconu z italské strany je složitější, jede se po úzkých klikatých silnicích. "Máme připravený scénář, jak sem sportovce dostat. Dokonce by mohla přijet i Kateřina Neumannová," říkala jeho šéfka a ředitelka České olympijské Alena Kindová.

Podle ní bude jeho provoz stát něco mezi třemi až pěti milióny korun. Český olympijský dům v Brianconu je už osmým v pořadí, první byl při olympiádách v roce 1992. Domy jsou zázemím nejen pro partnery ČOV, ale i pro sportovce a hosty. Jsou dobře vybavené, co do techniky a hlavně se tu točí Plzeňský Prazdroj a podává česká kuchyně.

Reklama