Hlavní obsah

Jandovi kvalifikace nevyšla, ale postoupili všichni Češi

PRAGELATO

Všichni čtyři čeští skokani na lyžích se představí v nedělním olympijském závodu na středním můstku. Kvalifikace se však nevydařila lídrovi Světového poháru Jakubu Jandovi. Vítěz Turné čtyř můstků předvedl skok dlouhý 98,5 metru a obsadil dvacátou příčku. Za nejdelším skokem nakonec třetího Fina Janneho Ahonena zaostal o šest metrů.

Článek

Jandovi se zatím v Pragelatu moc nedaří. I proto neuvažoval o tom, že by kvalifikaci vynechal, třebaže měl jako vedoucí muž SP účast v nedělním finále jistou. Chtěl si podle svých slov více na můstek zvyknout. "O tom, že bych ji vynechal, jsem neuvažoval. Včera mi vyšel jen jeden skok. Dnes první tréninkový nebyl špatný, druhý v kvalifikaci ano. Musím se podívat na video a prohlédnout si, kde byla chyba," řekl Janda novinářům.

Přesto má prý celkem dobrou náladu. "Forma zatím ale ještě není," uvedl sedmadvacetiletý závodník, který sám sebe za favorita nedělního závodu nepovažuje. "Myslím si, že po tomto tréninku žádný favorit nejsem. Uvidíme zítra, jak to dopadne," uvedla jedna z hlavních hvězd české olympijské výpravy.

Olympiáda on-line každý den na Sport.cz:
Kompletní dění ZOH v Turíně - první den

Naopak maximálně spokojený mohl být Borek Sedlák, jenž v Itálii startuje jako náhradník za zraněného Antonína Hájka, skočil o půl metru dál než Janda a skončil třiadvacátý. "Ve zkušebním kole se mi skok vydařil lépe, ale postoupil jsem a s 99 metry nemůžu být nespokojený. Bylo jedno, jestli budu desátý nebo padesátý, hlavní byl postup," řekl Sedlák.

Jan Matura obsadil 33. příčku a Jan Mazoch se mezi padesátku postupujících vešel jako předposlední. Ani jeden z nich nepředvedl skok, jaký si přál. Hlavní byl ale postup do finálového programu. "Udělal jsem stejnou chybu jako při posledním pátečním skoku a zpozdil jsem odraz, což u mě nebývá zvykem. Spíše dělám 'brzáčky'. Budu ale v zítřejším závodě, což je hlavní," uvedl Matura.

Diskvalifikace Bystöla a Harady

O vítězství v kvalifikaci se po diskvalifikaci jejího vítěze Larse Bystöla z Norska, který byl z výsledkové listiny vyřazen kvůli nepovolené reklamě, podělili Švýcar Andreas Küttel a Rakušan Andreas Kofler.

Diskvalifikován byl i japonský veterán Masahiko Harada, který měl na svou váhu moc dlouhé lyže. Chybělo mu 200 gramů. "Byla to moje chyba a všem se moc omlouvám," řekl sedmatřicetiletý Harada, který se v Turíně měl představit na pátých olympijských hrách. V Pragelatu měl přitom skákat pouze na středním můstku. "Doufám, že nyní budou japonští fanoušci fandit zbývajícím třem našim závodníkům," uvedl dvojnásobný mistr světa a člen vítězného kvarteta z olympijských her v roce 1998 v Naganu.

Výsledky - kvalifikace:
1. Küttel (Švýc.) 134,5 bodu (104 metrů) a Kofler (Rak.) 134,5 (103,5), 3. Ahonen (Fin.) 133,5 (104,5), 4. Kasai (Jap.) 132,5 (103), 5. Malysz (Pol.) 130,5 (102), 6. Hautamäki (Fin.) 130,0 (102,5), ...20. Janda 121,5 (98,5), 23. Sedlák 120,0 (99), 33. Matura 115,5 (95,5), 46. Mazoch (všichni ČR) 106,0 (92).

Reklama