Hlavní obsah

Frenštát propadl Jandománii

FRENŠTÁT

Hektolitry slivovice si lidé z Frenštátu pod Radhoštěm na Novojičínsku schovávají na nedělní večer. Pokud místní rodák, skokan na lyžích Jakub Janda na turínské zimní olympiádě doskočí na středním můstku pro medaili, zavane nad beskydským městem vůně pálenky.

Článek

Tekuté zásoby opatruje i Jandova babička Ludmila Pospěchová, jeho asi nejvěrnější fanynka. "Jsem už nyní nervózní a zároveň se moc těším. Posadím se k televizi a budu křičet: Kubíku, leť, leť! Doufám ve zlato, ale hlavně, ať se domů vrátí zdravý," přála si čiperná 71letá žena. Jak přiznala, pokud v neděli nezůstane ve Frenštátě, tak pojede ke známým do Ostravy. "V tom případě povezu slivovičku s sebou," prohlásila babička.

Uhlí vytlačily skoky na lyžích

Pozadu nezůstane ani frenštátský starosta Pavel Orlík (ODS). "No to víte, že nějaké rezervy jsou, a pokud by se Kubovi zadařilo, tak se lahvinka otevře," přiznal. Janda v poslední době zastínil i jindy mnohem ožehavější témata 12tisícového města, například krutou letošní zimu nebo problémy s nedalekým uhelným dolem. "Také na semináři zastupitelstva se bavilo o skocích. V radě máme Jiřího Rašku, který před odjezdem do Itálie dostal instrukce, co má udělat, aby Kuba přivezl medaili," dodal starosta.

Právě Raška v roce 1968 přivezl ze středního můstku olympijské zlato. Na velkolepé přivítání na frenštátském náměstí se vzpomíná dodnes. Starosta slíbil, že pokud se Jandovi podaří něco podobného, jistě by se současní radní nenechali zahanbit. "Ale předem nic nechystáme, to by mohlo přinést smůlu."

Janě Jandové blahopřál chlapeček

I když Jakubova matka Jana Jandová pracuje v mateřské škole v sousední obci Lichnov, současné Jandománii neunikla. "Dnes mne hodně překvapil i potěšil pětiletý chlapeček, který sám přišel a řekl: Paní učitelko, já vám moc přeju, ať Kuba vyhraje," neskrývala dojetí. Ona sama však syna v přímím přenosu neuvidí. Když skáče, pokaždé odejde od obrazovky a raději třeba uklízí.

"Nemám na to nervy. Ale pokud manžel nadšením zakřičí, tak utíkám mrknout na opakování," popsala a vzpomněla, jak se kdysi osmiletý Jakub přihlásil na frenštátský sport číslo 1 - skoky na lyžích. "Vždy jsem říkala, ať dělá jakýkoliv sport, ale skoky ne! Zdály se mi nebezpečné. Měsíc to přede mnou tajili. Ale teď jsem ráda," přiznala maminka.

A co se ve Frenštátě stane, pokud Janda v neděli nedoskočí pro medaili? Vůbec nic. "Stejně se na jeho slávu napijeme, vždyť další týden skáče z velkého můstku. A navíc na olympiádě startuje i druhý obyvatel Frenštátu Honza Mazoch," vysvětlil další frenštátský příznivec Václav Kocián.

Reklama