Hlavní obsah

Trenér Frühauf odmítl o vítězce spekulovat

PRAGELATO

Trenér Kateřiny Neumannové Stanislav Frühauf netajil po nedělním skiatlonu určité zklamání. "Vzhledem k vývoji závodu tam trochu je. Taktika nám vyšla podle předpokladů, ale Šmigunová se za Kateřinou udržela a závěrečný finiš měla prostě lepší," hodnotil souboj dvou nejlepších protagonistek závodu.

Článek

"S Kateřinou jsme se domluvili, že ke konci bude dělat závod. Nemohli jsme si dovolit přivézt do cílové rovinky šest nebo osm soupeřek. Kristina jela takticky a závěr měla silnější. Finiš by asi dopadl stejně, i kdyby Kateřinu střídala. Je rychlá, dynamická. Proto si Kateřina nechtěla do cíle nikoho přivézt za zády a šla do toho v kopci, ale Šmigunová s ní vydržela," pokrčil trochu zklamaně rameny trenér. "Je to trochu nenaplněné přání. Ke zlatu bylo docela blízko," posteskl si, ale s vírou, že zlatá chvíle Neumannové může ještě přijít.

"Já zlato Šmigunové nezpochybňuji, teď určitě ne. Pogratuluju jí, když ji potkám," odmítl Frühauf, známý bojovník proti dopingu, pochybovat o čistotě vítězství Estonky, která v této sezóně nic velkého nezaběhla a téměř na měsíc před hrami zmizela všem z očí... "Každý se připravoval podle svých představ. Nechci spekulovat. Čas ukáže," pravil trenér.

Na minulých hrách byly z dopingu usvědčeny ruské běžkyně a Neumannová sbírku svých medailí dávala dohromady dlouhé měsíce po ZOH.

Volal, ať Kateřina jede

"Zlato poštou? Já bych to takhle neřekl. Nechme tohle téma běžet. Po Salt Lake City jsem se od toho oprostil. Nechávám svět, jaký je," nenechal se Frühauf chytit do tenat dotazů, směřujících k podezírání estonské závodnice, která už měla s dopingem v minulosti problémy. Největší před Salt Lake City, kdy měla pozitivní A-test, ale B-test doping tenkrát nepotvrdil.

Raději se věnoval samotnému závodu. "Pohyboval jsem se v místech, kde se ten závod dělal. Ve druhém kole volnou technikou jsem viděl, že má Kateřina rezervu. Zavolal jsem na ni, aby jela. Ona to znovu zkusila. Jenže nezůstala sama. Když jsem pak uviděl pod mostem před vjezdem do cílové rovinky, jak do ní jde Šmigunová zezadu, už jsem měl strach, že to nevyjde. Od půlky cílové rovinky jsem věděl, že už to na zlato nevyjde," prozradil trenér svoje pocity ze závěru závodu.

Kateřina Neumannová si příliš neodpočine. "Dva dny uděláme kondiční trénink, pak jeden technický na klasiku a půjdeme do závodu," řekl Frühauf k nejbližším plánům svojí svěřenkyně. Tu čeká ve čtvrtek klasická desítka, v sobotu by měla běžet štafetu a příští pátek volnou třicítku.

Reklama