Hlavní obsah

Jágr dorazil do Turína těsně před tréninkem

TURÍN

Až dvacet minut před prvním tréninkem dorazila česká hokejová superstar Jaromír Jágr do dějiště zimních olympijských her v Turíně. Elitního útočníka zdržela sněhová bouře na východním pobřežím USA. Na letišti tak strávil mnoho hodin, ale nakonec brzo ráno z New Yorku odletěl. Na prvním tréninku české reprezentace bylo v hale Palasport Olimpico třináct hokejistů.

Článek

"Jarda i další kluci z Rangers se dostali do letadla, které z New Yorku odletělo čtrnáct minut po třetí hodině ranní tamního času," zvěstoval trenérům během včerejšího dopoledne příznivé zprávy Zbyněk Kusý, generální manažer české hokejové reprezentace.

Čekali na ranveji

New York totiž během neděle zasypalo 68 centimetrů sněhu, čímž byla překonána i rekordní hodnota z roku 1947. Ve městě byla uzavřena všechna letiště, protože sníh pokryl dráhy a navíc vítr provázející zimní bouřku dosahoval rychlosti 97 kilometrů v hodině. "Jágr, Ručinský, Straka i Malík strávili na letišti celkem devět hodin. Tři hodiny z toho seděli v letadle na ranveji. Místa v první třídě jim to alespoň z části zpříjemnila," vyložil Kusý.

V průběhu noci na pondělí však byla Kennedyho letiště a odbavovací terminál v Newarku otevřeny, takže čeští reprezentanti odletěli do Milána odkud je následně přepravily nachystané luxusní vozy do Turína, i když akreditačním procesem prošli jen třicet minut před úvodním tréninkem, který byl už s předstihem přesunut z šesté hodiny na osmou.

Straka byl překvapen, že jsou pořád na místě

První dorazil Jágr s Malíkem, vzápětí Ručinský a Straka následováni vozem s výstrojí. "Nastoupili jsme do letadla. Usnul jsem, pak otevřu oči a přemýšlím, kde jsme. A my stáli na místě," popisoval masérům průběh cesty Martin Straka. "V letadle jsem spal dobře. Cesta proběhla bez problémů. Unavený se necítím," v krátkosti vyložil Jaromír Jágr.

Na led naskočil s mírným zpožděním za ostatními. Během třiceti minut se zapojil do lehkého nácviku kombinací, chvíli piloval střelu golfákem. Pak zmizel v kabině, z níž vylezl jako poslední pár vteřin před odjezdem autobusu české výpravy do olympijské vesnice.

Trenér Hadamczik mohl být spokojen. Měl pohromadě třináct z třiadvaceti nominovaných reprezentantů. V pondělí ráno dorazila dvojice T. Kaberle, Hašek a během dopoledne Vokoun, Židlický, Erat, Výborný, Olesz a Bulis. Od neděle je v Turíně Hnilička.

Hodinová příprava se nakonec uskutečnila v hlavní hale Palasport Olimpico. Vedení reprezentace vyjednalo přeložení z třetí tréninkové plochy na okraji Turína, která byla z hlediska cestování absolutně nevyhovující.

Haškovi půjčili výstroj

S napětím, ale marně se čekalo na výstroj Dominika Haška, která se zatoulala cestou přes oceán. Gólman Ottawy tak nastoupil ve vypůjčeném vybavení patřícím italské reprezentaci. "Betony byly snad z roku osmdesát pět. Hned první rána mě trefila do kolena a pěkně bolela. Nebylo to ideální, ale jsem rád, že jsem se mohl sklouznout a zapotil jsem se," líčil zkušený gólman.

Během úterka má do Turína přicestovat zbývajících deset hokejistů. V půl třetí odpoledne čeká český výběr poslední trénink na středeční zápas s Německem v hale Esposizioni bez Langa, Eliáše a Kuby, kteří dorazí později. Tým trenéra Hadamczika tak neabsolvuje jedinou přípravu na první utkání olympijského turnaje v kompletním složení.

Reklama