Hlavní obsah

Valenta na prvním tréninku spadl a odkulhal

Karel FeltSport.czPrávo

Obhájce olympijského zlata ve skoku v akrobatickém lyžování Aleš Valenta se na prvním úterním tréninku zranil a odkulhal z něj. "Neustál jsem dopad a znovu to odnesly vazy v pravém koleně. Opět jsem si je natáhl. Nevím, jak to bude vypadat. Teď pojedu do vesnice a musím si koleno znovu zaledovat," hlásil Valenta při odchodu z areálu v Sauze d"Oulx.

Článek

Valenta upadl po trojném saltu se čtyřmi vruty. Nedopadl ideálně a ustřelila mu pravá lyže. Vzápětí se s bolestivým a daleko slyšitelným výkřikem zřítil na sníh, kde zůstal několik desítek sekund ležet. Poté se zvedl a pomalu odkulhal z cílového prostoru.

Šéflékař výpravy Jaroslav Větvička se ihned poté, co dostal informaci o Valentově zranění, s ním snažil spojit, ale skokan nebral telefon. "Uděláme samozřejmě maximum, aby mohl Valenta skákat, ale bude nutné vyšetření, abychom věděli, v jakém je koleno stavu," nechtěl nic předjímat.

Kvalifikace skokanů akrobatů je na programu už v pondělí. Pokud bude zranění vážnější, je Valentův start vážně ohrožen. Závod je na programu příští čtvrtek. Valenta už před víkendovým odletem do Turína řekl, že si je vědom handicapu, ale chce startovat na olympiádě. "Zatnu zuby a půjdu do toho. Chci postoupit do finále a pak se uvidí. Hlavně to nesmí rupnout. Ve finále se může stát cokoliv, ale zkusím to. Zázraky však nečekejte," řekl před odletem.

Zranění kolena ho trápí už čtrnáct dní. Přivodil si ho při tréninku na Světový pohár ve Špindlerově Mlýně, kde špatně dopadl při trojném saltu s pěti vruty. V tuto chvíli není vůbec jisté, zda bude zlato obhajovat, natož aby prozradil, s jakým skokem půjde do kvalifikace.

Reklama