Hlavní obsah

Byla jsem vidět, hřálo Novotnou

TURÍN

Fantastického výsledku dosáhla při olympijských hrách v Turíně Kateřina Novotná. Při závodě na pět set metrů v rychlobruslení na krátké dráze neboli short tracku na oválu Lingotto vybojovala šesté místo. A radost měla převelikou.

Článek

"Kdybych takhle zajela na mistrovství světa, nikoho by to nezajímalo. Být šestá na olympiádě je senzace, protože tohle klání je někde úplně jinde. Především mediálně. Lidé by se teď o našem sportu mohli dozvědět více a začít se o něj zajímat," pevně doufá Novotná.

V Česku má problémy s hledáním tréninkových ploch. Těžko může v klidu a bez nesnází ladit formu. A před boji pod olympijskými kruhy v Turíně ji ještě srážely zdravotní problémy. Vůbec nikdo nečekal, že by pokořila zástup po úspěchu lačných soupeřek. "Poprvé jsem naplno trénovala až před úvodními rozjížďkami v neděli. Měla jsem zablokované hlavové klouby. Bála jsem se, jestli budu schopná do závodu nastoupit. Fyzioterapeuti mě rovnali ještě ve středu před závodem," vykládá Novotná.

Věří si i na dalších tratích

K parádnímu výsledku jí pomohl skvělý výkon ve čtvrtfinále. Tam zdrtila všechny soupeřky. "Využila jsem výhodné startovní pozice na vnitřní straně oválu," líčila. V semifinále skončila třetí a musela se spokojit s bojem o páté až osmé místo. To však nedokončila. "V první zatáčce jsem měla kolizi s Američankou Baverovou. Museli jsme jít do ostrého souboje a já ho neustála," vysvětluje Novotná. V té chvíli jí patřila sedmá pozice. Později však byla diskvalifikována Číňanka Fu Tchien-jü, a tak se Novotná posunula na konečné šesté místo.

Studentka FTVS Univerzity Karlovy v Praze pojede už v sobotu rozjížďky závodu na 1500 metrů. V programu má i start na tisíc a pět tisíc metrů. "Jestli se mi podaří skvělý výsledek vylepšit, netuším. Půjde to těžko. Na mistrovství Evropy se ukázalo, že jsem silná na všech tratích. Ale je potřeba mít štěstí," uzavřela jedenadvacetiletá závodnice.

Reklama