Hlavní obsah

Hašek a Eliáš na olympiádě v Turíně skončili

TURÍN

Pro brankáře Dominika Haška a útočníka Patrika Eliáše olympijský hokejový turnaj v Turíně v pátek skončil. Po rozhodnutí lékaře týmu Zdeňka Ziegelbauera a fyzioterapeuta Pavla Koláře český reprezentační výběr během včerejšího podvečera opustili a odletěli do Česka. Na jejich místa byli povoláni brankář Dušan Salfický a útočník Aleš Kotalík.

Článek

Jednačtyřicetiletého Haška vyřadil ze hry poraněný stehenní přitahovač, Eliášovi vystavila stop naražená žebra. Oba si zranění přivodili v prvním duelu s Německem. Hašek odchytal v Turíně 9 minut 25 vteřin, Eliáš odehrál pouhé dvě třetiny...

Kdo by měl v nominaci ČR nahradit Eliáše?
Hlasujte v anketě na konci článku!

"Ve čtvrtek jsem se zkoušel protáhnout. Celý den jsem strávil v péči doktorů a masérů. Snažil jsem se s nohou něco udělat a zjistit, jakou silou se mohu opřít. Prakticky neexistuje naděje, že bych se mohl připravovat a chytat podle zvyklostí. Už nejsem schopný týmu na olympiádě pomoci," řekl Hašek během dopoledního tréninku hokejistů, jehož část sledoval zpoza mantinelu za brankou.

Jen krátce před tím přišla šokující zvěst také o Eliášově odstoupení z turnaje. V jeho případě totiž na rozdíl od Haška nikdo neměl tušení o hloubce problémů. "S Německem jsem dostal hned v prvním střídání krosček na žebra. Dvě třetiny jsem vydržel, ale pak jsem se snažil nahrát bekhendem Davidu Výbornému. Byl to takový blbý protipohyb na levou stranu. Musel jsem skončit. Každé otočení vlevo je velmi bolestivé. A to nemluvím o větším tlaku, nárazu. Neumím si představit, že bych zasáhl do hry," líčil zklamaný Eliáš.

Léčení bude pokračovat v Ottawě

Lékař týmu Ziegelbauer potvrdil, že ani jednoho z hráčů nebude možné v nejbližší době nasadit do zápasů. "Haškovo zranění se sice zlepšilo, ale po dobu olympiády hrát nemůže. Proto se přesune do Ottawy, kde bude pokračovat v léčení," řekl Ziegelbauer.

Eliáš má podle jeho slov naražené deváté až jedenácté žebro vlevo a pohmožděné mezižeberní svalstvo. "Udělali jsme vše, aby mohli nastoupit. Rozsah zranění to však nedovoluje," pokrčil rameny Ziegelbauer, který definitivní rozhodnutí učinil v pátek dopoledne po konzultaci s fyzioterapeutem Kolářem.

Vedení reprezentace už v noci ze čtvrtka pátek začalo jednat, kdo zaujme dvě uvolněná místa. "Zejména v případě brankářů bylo nutné vše akutně řešit. Musí být ve vesnici podle reglementu šest hodin před utkáním. Kdyby se jeden z dvojice Vokoun-Hnilička zranil, zůstal by pak vlastně jen jeden zdravý," vysvětlil generální manažer Zbyněk Kusý.

Proti Finům nebude

Volba realizačního týmu padla na brankáře Dušana Salfického a útočníka Aleše Kotalíka. Oba byli v Česku. Do úvahy přicházeli na Haškovo místo ještě Schwarz, Turek, Trvaj, Prusek a Čechmánek. V útoku trenéři zvažovali i Varaďu, Dvořáka a P. Sýkoru. "Kotalík byl jedním z kandidátů do užší nominace, proto padla volba na něj," uvedl bez dalších komentářů trenér Alois Hadamczik.

Vedení hokejového týmu včera promptně řešilo dopravu výstroje Kotalíka z Buffala, kde hraje, protože momentálně pobývá v Česku. "Vezme si náhradní výstroj. Tu kterou používá v NHL, pošlou z klubu," řekl Kusý. Dnes proti Finsku každopádně Kotalík, jenž dorazil i se Salfickým v pátek v noci letecky do Milána a následně autem do Turína, nenastoupí.

Marodi Hašek s Eliášem už Turín opustili. Eliášovi musel s výstrojí do autobusu pomoci doktor Ziegelbauer. Oba hokejisté měli Turín opustit večer a podle informací manažera Kusého zamířili nejprve do Česka, odkud v nejbližších dnech poletí do Ottawy, respektive do New Yorku.

Reklama