Hlavní obsah

Zaskočený olympionik Kotalík svedl závod s časem

Dvakrát doufal Aleš Kotalík v olympijskou nominaci do Turína. Když už přestal věřit a zápolení pod pěti kruhy pustil z hlavy, zazvonil mu telefon a zpřeházel mu život naruby. Místo týdenní dovolené v Českých Budějovic musel útočník Buffala, jenž v týmu nahradí zraněného Patrika Eliáše, narychlo zařizovat hromadu věcí, aby mohl do dějiště her odjet.

Článek

A byl to pro něj závod s časem. "Vůbec nevím, kde mi hlava stojí," řekl Kotalík. Musel si kvapně zabalit a vyřešit cestu do Prahy. Ani nevěděl, v kolik hodin poletí.

Ale největší starost měl, kde narychlo sežene výstroj. Tu svou totiž nechal v zámoří. "Přijel jsem domů vysloveně na dovolenou," řekl. Musel čekat, až se v Buffalu rozbřeskne a konečně si bude moci své věci nechat poslat. "Nikdo mi nezvedá telefon, ještě se neprobudili," posteskl si. Jde o hodiny, ale Kotalík zřejmě ještě v sobotu proti Finsku nenastoupí.

Na olympiádu s vypůjčenou výstrojí

Do Itálie se vydá s vypůjčenou výstrojí, kterou poskládal všelijak. "Něco mám. Z Ameriky jsem různé části přivezl bráchovi a kamarádům, teď si je od nich půjčím," líčil. "Není to ideální situace, ale taková šance může přijít jednou za život. Snad se to rychle vyřeší, abych mohl být platný," doufal. Cestou na snídani ještě přemýšlel, jak si užije víkend s kamarády, když jej zaskočila olympijská pozvánka. V pondělí se měl Kotalík vrátit do Ameriky, ve středu končí v Buffalu hráčům volno.

Sedmadvacetiletý forvard hrál naposledy v neděli v Carolině. "Na ledě jsem nebyl skoro týden. Ale s tím se vypořádám," citoval Kotalíka server hokej.cz. Formu měl v poslední době parádní. V posledních devíti zápasech před pauzou nasbíral 10 bodů. Celkem jich má na kontě 44, je nejproduktivnějším hráčem Buffala a s 21 trefami je třetí nejlepší střelec z Čechů.

Zklamání už přebolelo

I přesto, že prožívá nejvydařenější sezónu v životě, pozvánka do reprezentace jej minula. V prosinci z toho byl rozmrzelý, zklamání už prý přebolelo. "Nemá cenu se už v minulosti vrtat. Už se tím nezabývám," prohlásil. Od kouče Aloise Hadamczika žádné náznaky o své pozvánce neměl, před turnajem s ním mluvil jedinkrát začátkem prosince, když se byl kaouč podívat na zápas Buffala.

Rodák z Jindřichova Hradce odehrál v reprezentaci 15 zápasů, v nichž vstřelil jednu branku. Debutoval v prosinci 2000 na turnaji Baltika v Moskvě, na velké reprezentační akci dospělých jej čeká premiéra. V roce 2001 a loni vypadl těsně před mistrovstvím světa při zužování týmu. Před osmi lety byl členem výběru do dvaceti let, který na světovém šampionátu skončil čtvrtý.

Počínání svých budoucích spoluhráčů v Turíně zatím nesledoval. "Já chtěl doma stihnout osobní věci. Z našich zápasů na olympiádě jsem viděl asi jen třetinu. Hokej jsem pustil z hlavy," vyložil. Teď se to ale rychle změní. Ještě večer by měl nasednout do letadla v Miláně a spát by už měl v olympijské vesnici.

Reklama