Hlavní obsah

Janda ve zkušebním kole v nové kombinéze málem spadl

PRAGELATO

Skokan na lyžích Jakub Janda málem spadl ve zkušebním kole před páteční kvalifikací olympijského závodu v Pragelatu. Vedoucí muž Světového poháru testoval novou kombinézu, která zřejmě přispěla k tomu, že udělal chybu a po odrazu měl velké problémy i kvůli bočnímu větru. Skok ustál a přistál na 91 metrech.

Článek

V samotné kvalifikaci, z které měl jistý postup, se zlepšil na 124 metrů, což stačilo na 15. místo.

Janda se ve čtvrtek vrátil do dějiště her z pobytu u moře v jižní Francii, kde s kolegy odpočíval mezi závody. A první skok na velkém můstku mu nevyšel, 91 metrů byl čtvrtý nejhorší výkon kola. "I to se stává," řekl Janda.

Vítěz Turné čtyř můstků se po odrazu rychle opřel do lyží, navíc ho za hranou zasáhl z boku poryv větru. "Když se tyto dvě síly srazily, tak pravá lyže nebyla stoprocentní a trošku to smrdělo pádem," řekl Janda. "Udělal jsem chybu, kterou mi Vasja (trenér Bajc) bije do hlavy, že udělat nesmím," uvedl skokan.

V prvním nepovedeném skoku zářila na Jandovi poprvé v sezoně bílá kombinéza. Dostal ji teprve ve čtvrtek. "Jsem z toho docela zklamaný," řekl Janda. Čekal drsnější materiál, ale kombinéza je úplně hladká. "Možná i z toho pramenila ta chyba. Drsnější kombinéza mě má při mém stylu zastavit za hranou, ale ona mě nezastavila," konstatoval Janda.

Špatný pocit z nové kombinézy

Do kvalifikace si vzal černo-modrou kombinézu. "Po prvním skoku jsem té bílé absolutně nevěřil. Možná to ještě vyzkouším, ale měl jsem špatný pocit, tak nevím," pokrčil Janda rameny.

Druhým skokem se zlepšil o 33 metrů. Byl spokojenější, ale ani tentokrát se ne mu nepovedl ideální pokus. Za svým největším soupeřem v sezoně Jannem Ahonenem z Finska zaostal o dvanáct metrů. "Soustředil jsem se na techniku. Odraz byl asi trochu pozdě, prošlápl jsem hranu, ale po tom prvním skoku to bylo docela dobrý, ne?" usmál se Janda.

Jak dopadne Jakub Janda na velkém můstku?
Hlasujte v anketě Sportu.cz!

Před závodem vypadal Janda, který byl po třináctém místo na středním můstku rozhozený, vyrovnaně a klidně. "Optimismus? Klídek? Samozřejmě nervy pracují, ale je to jenom sport a buď to vyjde nebo ne. Už to beru, jak to je a jak to půjde, tak to půjde," řekl před sobotním závodem, který začne v 18 hodin.

Reklama