Hlavní obsah

Janda prý skáče na poslední olympiádě

PRAGELATO

Skokan na lyžích Jakub Janda nenaplnil ve výborně rozjeté sezoně očekávání a nezískal na olympijských hrách v Turíně medaili. Po třináctém místě na středním můstku ovšem vylepšil své maximum na zimních hrách desátým místem na velkém můstku.

Článek

"Na minulé olympiádě jsem byl devětatřicátý a čtyřicátý čtvrtý, takže to je docela zlepšení," řekl Janda novinářům a překvapil dalším prohlášením. "Asi to byla moje poslední olympiáda, ale to je teďka jedno," uvedl Janda s tím, že do Vancouveru 2010 je dlouhá doba. "Za čtyři roky může být všechno úplně jinak, třeba už po sezoně může být všechno jinak," dodal.

Sedmadvacetiletý Janda přijel na olympijské hry jako vedoucí muž světového poháru, devětkrát byl na stupních vítězů, přičemž pět závodů vyhrál. Navíc se stal společně s Finem Jannem Ahonenem vítězem prestižního Turné čtyř můstků, ale v Pragelatu neuspěl. Stejně jako Ahonen, který také zůstal bez medaile.

Formu skokanů nelze plánovat

"U skoků forma nejde naplánovat. Buď bude, nebo nebude. Běžci na lyžích směřují formu k olympiádě, ale u nás to nejde," řekl Janda. Důvod neúspěchu byl podle něj jednoduchý. "Tady bylo momentálně daleko víc lepších skokanů než jsem já," konstatoval Janda. Nechtěl se pouštět do spekulací, jak ho ovlivnily dohady okolo trenéra Vasji Bajce, který dokonce nechtěl na olympiádu jet. "Co se stalo před olympiádou, o tom se nebudu bavit," řekl.

Janda byl ze svého olympijského výsledku zklamaný. "Mrzí mě to. Je to velký závod, ale jeden z řady dalších," uvedl skokan z Frenštátu pod Radhoštěm. "Začátek sezony byl super a uvidíme, jaký bude konec. Už se těším, až sezona skončí, už je toho hodně, ale vůle odhodlání tam pořád je," ujistil.

Relaxace u moře pomohla

Mezi olympijskými závody odjel Janda relaxovat k moři do Francie. "Kdybych tady zůstal, tak se zblázním z toho frmolu. Určitě mi to pomohlo," tvrdil.

Spravit náladu by si Janda mohl ve zbytku světového poháru. Seriál vede o 43 bodů před Ahonenem a do konce sezony zbývá šest závodů. "Samozřejmě myšlenky na to (výhru) jsou. Ještě je pořád o co bojovat," řekl Janda a doufal, že zase získá ztracený pocit z dobrých skoků. "Možná bude stačit pět skoků, ale nemusí stačit deset. To ukáže následující čas. Změní se třeba prostředí, změní se můstky a může být vše jinak," řekl Janda.

Reklama