Hlavní obsah

Italská policie hledala doping u rakouských biatlonistů a běžců

TURÍN

Rakouští biatlonisté a běžci na lyžích se v sobotu večer na olympijských hrách stali cílem razie italské policie, která hledala dopingové látky. Karabiniéři prohledali podle agentury APA penziony, které si v San Sicariu a v Pragelatu pronajali členové týmů, na příkaz turínského státního zástupce.

Článek

Rakouská výprava v neděli nejprve podala proti premiérové antidopingové razii v historii olympijských her protest. Po setkání s předsedou Mezinárodního olympijského výboru Jacquesem Roggem se ho ale rozhodla stáhnout.

Italská policie podle svého dnešního vyjádření nenalezla "nic průkazného". Nikdo z rakouského týmu nebyl zatčen. Zástupce výpravy ale oznámil, že karabiniéři některé věci včetně písemností zabavili.

Rakušan údajně vyhodil sáček se stříkačkami

Podle listu Gazzetta dello Sport se jeden z Rakušanů pokusil zbavit "přitěžujících materiálů" a vyhodil z okna sáček s injekčními stříkačkami a jakýmisi substancemi. Policie ho ovšem objevila.

Rakouského biatlonového trenéra Waltera Mayera, kvůli jehož přítomnosti na olympiádě nejspíš celá aféra vznikla, začaly italské úřady podle agentury Reuters oficiálně vyšetřovat kvůli podezření z trestného činu. "Je vyšetřován na základě italských antidopingových zákonů," řekl Reuters nejmenovaný zdroj. Zatčen ale zatím Mayer nebyl.

Razie byla patrně důsledkem skandálu z minulých olympijských her v Salt Lake City, při nichž byly v pokojích rakouských běžců na lyžích nalezeny krevní konzervy a injekční jehly. Mayer, tehdejší šéf běžeckého a biatlonového úseku Rakouského lyžařského svazu, za to dostal zákaz účasti na hrách do roku 2010. Jeho syn Marc Mayer a další běžec Achim Walcher, v jejichž pokojích byly věci nalezeny, byli z her diskvalifikováni.

Mayer vystupuje jako soukromá osoba

Walter Mayer se ovšem objevil na turínských hrách, kde vystupuje jako soukromá osoba. I tak vzbudil pozornost Světové antidopingové agentury WADA, jejíž komisaři jeli zkontrolovat odpočívající sportovce do Rakouska, a nenalezli je. Šéf WADA Dick Pound agentuře AP řekl, že komisaři v Rakousku nalezli soupravu na krevní transfuzi a dozvěděli se, že Mayer je údajně v Itálii s rakouským týmem. "Obávali jsme se, že se možná v Itálii něco děje," citovala AP Pounda.

Razii a její souvislost s Mayerem potvrdili i zástupci MOV. Italské prokuratuře prý předali tip od Světové antidopingové agentury WADA, razie ale byla podle Roggeho už výhradně věcí policie. MOV prý provedla jen dopingové kontroly sportovců. "Kvůli jeho (Mayerově) účasti na skandálu v Salt Lake City je MOV povinen provést kontrolu sportovců, kteří mohou být pod jeho vlivem," uvedli zástupci výboru v nočním oficiálním prohlášení.

Deset sportovců testováno na doping

Šest běžců a čtyři biatlonisté museli odevzdat vzorek moči, výsledky by měly být známy v pondělí či v úterý. Nejvíce poškozeni se cítili členové běžecké štafety, kteří před dnešním závodem byli do dvou hodin v noci na nohou. "Vrátili jsme se dlouho po půlnoci. Vůbec jsem nemohl usnout, takže jsem nespal už přes 24 hodin," postěžoval si Martin Tauber, který štafetu rozbíhal a po svém úseku nabral na nejrychlejší soupeře obrovskou ztrátu.

Na dnešní tiskové konferenci oznámil předseda lékařské komise MOV Arne Ljungqvist, že MOV byla o nezbytnosti zásahu přesvědčena na základě dvou podezřelých událostí. Jednak Mayer figuroval na oficiální fotografii biatlonové reprezentace jako poradce, navíc se pohyboval v blízkosti týmu i na olympiádě. "Bydlel vedle rakouské výpravy," řekl Ljungqvist.

Zákaz telefonování

Při sobotní prohlídce, která začala po sedmé hodině večer, museli zůstat všichni členové rakouských týmů v pokojích a nesměli telefonovat. Policie zkontrolovala i auta výpravy.

Rakušané si dnes stěžovali hlavně na to, že zákrok trval čtyři hodiny a skončil až pozdě v noci. "Jsme velmi rozzlobení. To nebylo moc gentlemanské," prohlásil biatlonový trenér Alfred Eder. Rakušané přitom právě slavili medaile skokanů. "A najednou sem vpadlo třicet chlapů a jednali s námi jako se zločinci. Co si asi mysleli, že najdou?" řekl sportovní ředitel lyžařského svazu Markus Gandler.

"V žádném případě nejsme proti kontrolám, ale takovéhle ponižující metody v nočních hodinách, to je sprosťárna. Měli přece dost možností zkontrolovat nás jinde a jindy," řekl generální sekretář Rakouského olympijského výboru Heinz Jungwirth. Nejvíce podle něho na razii doplatili běžci na lyžích, kteří dnes dopoledne startovali ve štafetě a skončili poslední.

Za doping i do vězení

Mayer nemá olympijskou akreditaci a s výpravou podle Jungwirtha nemá nic společného. "Když sem přijede soukromě, je to jen jeho věc," uvedl rakouský funkcionář, který dnes ráno kvůli protestu hovořil i s předsedou MOV Jacquesem Roggem.

Policie se při zákroku odvolávala na přísné italské antidopingové zákony, podle nichž je držení i užívání dopingu trestným činem, za který hrozí i vězení. Pravidla Mezinárodního olympijského výboru ale umožňují jen diskvalifikaci sportovců.

Podle kompromisní dohody italské vlády a MOV jsou veškeré antidopingové kontroly na hrách v kompetenci MOV a Světové antidopingové agentury WADA, funkcionáři se ale přesto obávali policejních zásahů do her. Obavy z razií se snažil rozptýlit vládní zmocněnec turínské olympiády Mario Pescante, výslovně ale slíbil jen to, že policie nevstoupí do olympijské vesnice.

Reklama

Související témata: