Hlavní obsah

Bank přišel kvůli dvěma setinám o balík peněz

SESTRIERE

O balík peněz přišel Ondřej Bank v olympijském obřím slalomu. V Sestriere v pondělí obsadil šestnácté místo a od lepší pozice ho dělily pouhé dvě setiny sekundy. Patnácté místo by znamenalo body do žebříčku FIS Světového poháru, což by mělo příznivý dopad na Bankovo konto, a také zvýšení české kvóty v elitním seriálu v disciplíně na dva jezdce.

Článek

"To byly drahé dvě setiny, stály mě asi šest set tisíc," řekl Bank novinářům. V boji o patnácté místo ho těsně porazil Ital Alberto Schieppati. "Já to tušil, hned jak dojel do cíle," uvedl Bank a chytal se za hlavu. Pak ještě nedojeli dva závodníci a český lyžař se posunul z osmnáctého na šestnácté místo.

Odhadovaných 600 000 korun by Bank podle svých slov dostal jako bonus od výrobce lyží proto, že by získal body do žebříčku obřího slalomu FIS Světového poháru. Ty se na MS a olympiádě získávají za umístění do 15. místa, ale nepočítají se do pořadí SP. "A za to jsou docela dobré peníze. Šest set tisíc, to je víc jak polovina rozpočtu na sezonu. Kdyby to vyšlo, tak jsme si mohli sehnat servisáka," řekl Bank.

Kjus byl idolem

Útěchou pro něj mohlo být, že na olympiádě porazil mimo jiné i Nora Lasseho Kjuse. "On byl odmalička můj dlouhodobý idol, vždycky jsem ho pozorně sledoval. Je jedním z nejlepších lyžařů historie," řekl o pětinásobném olympijském medailistovi.

Norské sjezdaře obecně označil za sympaťáky a přidal historku z jídelny v olympijské vesnici. "Svindal natáčel skrytou kamerou, jak Aamodt hučel do malé Američanky a bral jí jídlo. Smáli se jak malý kluci. Nevím, kolik jim je let, vypadají tak na padesát, ale jsou to pohodáři," řekl Bank.

Srovnávat se s norskými, rakouskými či americkými sjezdaři ve vybavení se ovšem nemůže. Má sice možnost vybírat až z pěti párů lyží na obří slalom či slalom, ale pro vítěze olympijského obřího slalomu Benjamin Raicha pracují testovací jezdci jako ve formuli 1. "Ty jim z dvaceti párů vyberou pět nejlepších, které Raich či Miller testují a na závody vezou to nejlepší," uvedl Bank.

Boj proti větrným mlýnům

Na rozdíl v materiálu se snaží nemyslet. "Nemá cenu si říkat, že je nemůžeš nikdy porazit," míní Bank. Nedal na hlasy, které mu říkaly, že bojuje proti větrným mlýnům a nikdy je neporazí. "Pokud budu lyžovat, tak nemá cenu si tohle myslet. Já to beru jako výzvu a zkusím ty kluky potrápit s tím, že nemám tohle vybavení a občas to jde," řekl český sjezdař.

Bank absolvoval na olympiádě již čtvrtý závod. V rychlostních disciplínách sjezdu a super-G se mu nevedlo, pokaždé vypadl, ale oslnil šestým místem v kombinaci jen tři desetiny od bronzu. "Jsem strašně unavený. Nechtěl jsem, aby se obří slalom jel, abych měl den volna," řekl Bank. Zpětně litoval startu v super-G. "Nebyl jsem na to naladěný, to jsem protaktizoval. Měl jsem radši odpočívat a dát si trénink v obřáku," řekl Bank.

V plánu má nastoupit i do sobotního slalomu speciál. Teď si dá den dva volna, možná se pojede podívat na hokej. "Nevím, jestli mám slalom trénovat. Jde mi to líp, když netrénuji," uvažoval Bank. Vtipkoval, že by netrénování aplikoval i na ostatní disciplíny. "Budu jak Bode (Miller) a budu jenom ležet, ale jemu to moc neprospívá, tak to raději nechám," smál se.

Reklama