Hlavní obsah

Janda: Těším se, až sezóna skončí

PRAGELATO

Pro Jakuba Jandu v pondělí večer olympijské hry skončily. A byl to konec smutnější, než si zřejmě připouštěl i v nejhorších snech. "Mrzí mě to, ale olympiáda se mi nepovedla. Ani v soutěži družstev to nebylo ono. Dělal jsem zase staré chyby," krčil Janda smutně rameny po posledním závodě. Odjezd z italských Alp pro něj byl viditelně vysvobozením.

Foto: PRÁVO/Milan Malíček

Jakub Janda před odletem na zimní olympijské hry v Turíně

Článek

O příčinách nechtěl mluvit. Není divu. "Život tím nekončí a teď se rozhodně nebudu zabývat tím, co bude za čtyři roky. Chci co nejlépe dokončit sezónu. Čekají mě především závody Světového poháru, který pořád vedu. Jestli ho vyhraji? To se přijďte zeptat po posledním závodě," odmítal cokoliv přejímat. "V každém případě budu rád, až tahle bláznivá sezóna skončí," dodal.

Nálada v týmu skokanů, kteří zklamali jako celek, byla skleslá. Ani trenér Vasja Bajc, jinak sršící dobrou náladou, nebyl ve své kůži... "Nejvíc mě mrzí, že Jandys se do toho nedostal vlastní vinou. Možná by medaili také neudělal, ale kdyby byl v psychické pohodě, určitě byla naděje mnohem větší. V téhle situaci byla medaile takřka nedosažitelná. Olympijský sen zůstal nenaplněný. Neuspěli tu i jiní borci. Takový je sport a zejména olympiáda, která je velice specifická. Máš jen dvě šance za čtyři roky," hledal diplomaticky výrazy pro vyjádření zklamání.

Ani on však nevidí sezónu za ztracenou. "Myslím si, že jsme schopni se s Jandysem domluvit. Oběma nám jde o to, dokončit sezónu co nejlépe. Pokusíme se udělat maximum. Jakub už funguje lépe. Na olympiádě byl hrozně rozhozený a on je emocionální člověk. Neumí věci hodit jen tak za hlavu. Když není v pohodě, nedělá věci, jak má a jak umí. Přesvědčil se, jak trnitá je cesta do špičky a jak rychlý je sešup dolů. Kdyby se v Pragelatu skákalo za čtrnáct dní, dopadl by lépe. Víte, já jsem pozitivně laděný člověk, věřím, že se zase nahoru dostane," snažil se naladit na pozitivní notu trenér.

Co k tomu může vést? "Odbourání negativní vlivů zvenčí a klid," hledal Bajc recept. O tom, co bude po sezóně, nechtěl mluvit. "Potřebuji si psychicky odpočinout a normálně potrénovat. Hlavně aby ten rozruch kolem mne skončil. Ani prostředí olympiády není pro mne, já tuhle atmosféru, kde je až příliš lidí, prostě nemusím," přidal se Jakub Janda.

Reklama