Hlavní obsah

Hokejové zápasy rozhodují i centimetry

TURÍN

Puk se jen lehce otře o brankáře a končí v síti. V jiném případě nemá stejná střela šanci na úspěch. Fanoušci s povzdychem klejí či obdivně tleskají strážcům svých reprezentačních svatyní. Jak je to možné? Brankáři na hokejovém turnaji olympijských her v Turíně nemusí mít jednotnou výstroj.

Článek

Nejde přitom o žádnou senzaci. Podle pravidel před startem letošní sezóny NHL se totiž musela výstroj gólmanů působících v nejprestižnější soutěži světa zmenšit, pro olympijský turnaj však tohle pravidlo neplatilo a nominovaní brankáři mohou při hrách klidně využívat výstroj starší.

"Nevzal jsem si věci, které používám v letošní sezóně v NHL. Sbalil jsem výstroj z předminulého ročníku, kdy ještě byly rozměry větší," přiznal po příletu do Turína brankář české reprezentace Tomáš Vokoun.

V NHL striktní omezení

Jeho teorii potvrdil i Dominik Hašek. Bez většího otálení přiznával, že už v Ottawě si starší výstroj s předstihem vyzkoušel. "V týdnu před cestou do Turína jsem v ní absolvoval dva tréninky, abych si vše osahal," pronesl jedenačtyřicetiletý gólman, pro něhož turnaj kvůli zranění předčasně skončil.

Podle nových pravidel pro NHL, která dodala na olympijský turnaj podle soupisek před prvním utkáním osmnáct brankářů, se před startem sezóny 2005/06 každý beton zmenšil z dvanácti palců na jedenáct, což činí rozdíl dva a půl centimetru na každém chrániči. Vyrážečka se zkrátila z šestnácti na patnáct palců. Obvod lapačky se zmenšil o tři palce, což je sedm a půl centimetru. Zmenšily se i povolené rozměry kalhot a dresů, které brankářům mnohdy volně plandaly.  Je zakázáno použití všech přídavných chráničů.

Vokoun: Je to nefér

V evropských soutěžích však tato omezení neplatí a na základě rozhodnutí organizátorů olympijského turnaje mohly být v Turíně použity oba druhy brankářské výstroje. Milan Hnilička chytající za Liberec v české extralize či třetí v pořadí Dušan Salfický z moskevského Chimiku mají výstroj rozměrnější. A v případě gólmanů z NHL? Záleželo jen na jejich volbě zda dohledat v garážích či sklepních prostorách svých domovů starší výstroj či vzít nachystanou tašku s letošními klubovými věcmi.

"Je to nefér, protože pravidla měla být jednotná. Chápu, že je to složité kvůli gólmanům, kteří působí v Evropě. Ale většina mužstev majících v Turíně naději promluvit do postavení na předních místech, má brankáře z NHL. A tak měla být použita menší výstroj. Nestalo se a já se rozhodl pro tu současnou. Ani jsem u ostatních brankářů nepátral, jak to vyřeší. Pro mě bylo tohle rozhodnutí správné," vykládal Vokoun.

Reklama