Hlavní obsah

Rusky vyhrály biatlonovou štafetu, Češkám se nedařilo

SAN SICARIO

České biatlonistky neuspěly ani ve štafetovém závodě na 4x6 km. Obsadily až třinácté místo s osmiminutovou ztrátou na vítězky, když propadly v běhu i střelbě. Zlato získalo suverénní ruské kvarteto Anna Bogalijová, Světlana Išmuratovová, Olga Zajcevová a Albina Achatovová.

Článek

Na prvním úseku udělaly Rusky jednu chybu na střelnici, Němky dobíjely třikrát a hned ztrácely půl minuty. Definitivně pak o vítězkách rozhodoval třetí úsek, kde si po čtyřech chybách při střelbě vstoje musela dát Katrin Apelová trestné kolo. Ruské biatlonisty k výtečnému běhu přidaly i úžasnou mušku: vedle Bogalijové ještě jeden náhradní náboj použila Išmuratovová, na dalších dvou úsecích vítězky trefily napoprvé všechny terče.

Českou štafetu rozbíhala Kateřina Holubcová. Jednou minula vleže a pak perfektně odstřílela vstoje, běžela však velmi pomalu a propadla se až na patnácté místo. "Jelo se mi hrozně. Týden beru antibiotika a tohle byl čtvrtý závod na olympiádě. Na Světovém poháru bych neběžela. Zkusila jsem to, ale nečekala jsem, že se tak vytrápím. Nerozjela jsem to dobře, takže sen o osmém místě vzal rychle za své," krčila rameny v cíli viditelně zničená exmistryně světa.

Lenka Faltusová udělala také jen jednu chybu, posunula štafetu na dvanáctou příčku. "Jsem zklamaná, protože jsem byla běžecky taky tragická. Nesedlo mi to," přiznala. To Magda Rezlerová minula při obou střelbách po třech terčích. "Už ve středu jsem měla potíže se spouštěcím mechanismem pušky. Nešlo to opravit, byla jsem nervózní. Jednou mi dokonce nevystřelil náboj. Je špatné dobíjet třikrát vleže i vstoje, naštěstí jsem aspoň nemusela na trestné kolo. Přitom se mi tu poprvé běželo dobře," říkala Rezlerová.

Finišující Zdenka Vejnarová už neměla moc šancí umístění vylepšit. Minula jednou vleže, pak čtyřikrát vstoje a musela na 150 m dlouhý trestný okruh. Jednu chvíli byla až šestnáctá, v závěrečném běhu se posunula o tři příčky dopředu. "Běžecky to bylo dobré, škoda toho trestného kola, ale střelba byla tragická. Štafeta jen potvrdila, že nám to tady nejde," konstatovala bezradně.

Výsledky:
1. Rusko (Bogalijová, Išmuratovová, Zajcevová, Achatovová) 1:16:12,5 (0 tr. okruhů), 2. Německo (Glagowová, Henkelová, Apelová, Wilhelmová) -50,7 (1), 3. Francie (Perettová, Baverelová-Robertová, Becaertová, Baillyová) -2:26,2 (0), 4. Bělorusko -3:07,1 (0), 5. Norsko -3:21,9 (1), 6. Slovinsko - 3:43,2 (0), 7. Polsko -4:16,8 (0), 8. Bulharsko -4:26,2 (0), 9. Čína -5:31,2 (0), 10. Slovensko (Murínová, Pavkovčeková, Halinárová, Mihoková) -5:43,0 (0), ...13. Česko (Holubcová, Faltusová, Rezlerová, Vejnarová) -8:02,3 (1).

Reklama

Související témata: