Hlavní obsah

Hnilička: Hodně jsem se těšil, ale nedělal jsem si nervy

TURÍN

Nevděčná role třetího brankáře byla před začátkem olympijského hokejového turnaje v Turíně přisouzena českému brankáři Milanu Hniličkovi. Současný gólman Liberce už byl na hrách v Naganu i v Salt Lake City, ale vždy až třetím v řadě. Po zranění Haška a nevýrazných výkonech Vokouna se však proti Kanadě poprvé v kariéře dostal v zápase na olympijský led, ve čtvrtfinále pak zaujal místo jedničky.

Článek

"Někdy se to vyvine tak srandovně," pokrčil rameny po boji se Slovenskem. O své nominaci do čtvrtfinálového zápasu se dozvěděl už večer po utkání s Kanadou. "Cítil jsem se poměrně sebevědomě," řekl. "Začal jsem více odpočívat, méně jsem cvičil. A taky si s Alešem Kotalíkem zahrál playstation."

Svoji novou úlohu zvládl parádně. "Hodně jsem se těšil, ale zbytečně jsem si nedělal nervy. Věřil jsem, že vyhrajeme. Připravil jsem se podle nejlepšího svědomí. Pak už nezbývalo než jen čekat," vykládal dvaatřicetiletý gólman.

V zápase pochytal celkem dvacet střel. "Slováci jsou v ofenzívě hodně silní a nebyl to snadný zápas. Kluci hráli výborně v obraně, ale některé okamžiky byly hodně nepříjemné," přemítal majitel zlata z Nagana a tří titulů mistra světa.

"Možná se někomu zdálo, že jsem neměl žádnou práci, ale nadřel jsem se vážně dost. Sice na mě nešlo čtyřicet střel, kluci obětavě padali do jejich pokusů, ale rány, co prošly, byly ošemetné," rekapituloval Hnilička. Hodně napjatý byl v závěru při šanci Gáboríka. "Pokryl jsem spodek branky, a když rozhodčí zapískal a rozpažil, ulevilo se mi."

Je jisté, že po zvládnutém čtvrtfinále dostane kladenský odchovanec šanci i v dnešním semifinálovém souboji se Švédskem. "Hlavní bylo si dostatečně odpočinout, patřičně zregenerovat síly. Víc jsem neřešil. Zase se budu maximálně koncentrovat, abychom udělali další krok k vysněnému cíli," říkala zbrusu nová brankářská jednička českého týmu.

Reklama

Související témata: