Hlavní obsah

Jágr: Čekali jsme, až začne skutečný turnaj

TURÍN

Čeští hokejisté se v základní skupině olympijského turnaje podle útočníka Jaromíra Jágra podvědomě trochu šetřili a čekali, až začne skutečný boj. Při svém prvním setkání s českými novináři v Turíně tak vysvětlil, proč národní tým nepodával přesvědčivé výkony v úvodních zápasech. V nich dokázal porazit pouze Německo s Itálií.

Článek

"Máme tady zkušené mužstvo a víme, že se stačí dostat do play-off a pak se začíná od nuly. Tak si myslím, že jsme pořád na něco čekali," řekl dnes Jágr k duelům v první fázi olympiády. Zlepšení nastalo až po první třetině zápasu proti Kanadě, kterou úřadující světoví šampioni prohráli 0:3. "Ta třetina nás nakopla. Věděli jsme, že se o nic nehraje, ale prohrát 0:7, to by byla ostuda. Začali jsme hrát svůj hokej a včera v něm pokračovali. Výborně jsme hráli hlavně dozadu," uvedl Jágr.

Čeští hokejisté se proti Kanadě chytili stejně jako reprezentační výběr před necelými dvěma lety na Světovém poháru. Tým vedený koučem Vladimírem Růžičkou tehdy nastartovala závěrečná dvacetiminutovka zápasu ve Švédsku. "Určitě to bylo podobné. Všichni víme, že na začátku se o nic nehraje a hlavně se musíš šetřit. Není jednoduché odehrát šest zápasů během osmi dnů na velkém hřišti," našel Jágr další důvod slabších výkonů českého týmu v Turíně.

Chyběl nám takový startér

To vše prý hráči měli podvědomě v hlavách. "Trochu se šetřili. Jak jsem řekl, chyběl nám takový startér," řekl Jágr. Ve čtvrtfinále proti Slovensku podle něj hráli reprezentanti již mnohem lépe. "Hráli jsme hlavně výborně dozadu. Udělali jsme jen jednu chybu, což se stane. Obránce upadl. Jinak jsme jim ale nedali prostor, takhle se musí hrát pořád," uvedl útočník New York Rangers.

Český tým byl před začátkem turnaje pasován na jednoho z hlavních favoritů, i fanoušci doufali, že se bude opakovat naganský triumf. Podle Jágra se ale tehdejší a současný národní tým nedá porovnávat. "Každý turnaj je těžký. Tam od nás nikdo nic nečekal, teď je to naopak. I když po základní skupině už zase nikdo nečeká. Takže jsme si to vlastně udělali jako Nagano, dostali jsme se do stejné situace," rozesmál se dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru, mistr světa a olympijský vítěz.

Fanoušci to vidí vždy lépe

Fanoušci podle něj vždy favorizují svůj oblíbený tým a reprezentaci. "Fanoušek to vidí vždy dvakrát lépe, než to je a nechce si nic připustit. Upřímně řečeno, záleží na obrovském štěstí a jedné malé chybě. Zápasy se vyhrávají o jeden dva góly, protože mužstva jsou hodně vyrovnaná. Platilo to i v Naganu, kde jsme nebyli lepší. Jen Hašan (Dominik Hašek) chytal výborně a my jsme vždy dali jeden gól," řekl Jágr. Sám se momentálně cítí dobře. "Já se nešetřím. Uvidíme, jak to půjde dál," řekl před pátečním semifinále proti Švédsku.

Reklama