Hlavní obsah

Hadamczikův tah s Hniličkou se vyplatil

TURÍN

Úleva. To slovo nejvíce vystihuje pocit, který se musel rozlít v českém hokejovém táboře po čtvrtfinálovém boji se Slovenskem na olympijském turnaji v Turíně. Upracované a nepřesvědčivé výkony ze základní skupiny mohou být zapomenuty. Češi budou bojovat v Itálii o medaile.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Trenér hokejové reprezentace Alois Hadamczik.

Článek

"Zvládli jsme první velký krok. Jsme mezi čtyřmi nejlepšími. Já jsem už opakovaně říkal, že tým potřebuje čas, protože se utváří. Proti Slovensku jsme měli daleko lepší pohyb a sebevědomí," hodnotil úspěšně zvládnuté drama zápasu o bytí a nebytí trenér českých hokejistů Alois Hadamczik.

Absolutně se mu vyplatil tah s nasazením brankáře Milana Hniličky. "Tým pracoval jako mužstvo. Ale pokud mám vyzdvihnout jednoho hráče, je to brankář. Podal velice vyrovnaný a jistý výkon. Já Hniličku jako gólmana respektuji. Viděl jsem ho hrát na mistrovství světa, působil v NHL. Prostě chytá velmi dobře. Jsme rádi, že je tady zástupce české extraligy a podal tak kvalitní výkon," pochválil Hadamczik muže, jemuž dlouho patřila nevděčná role náhradníka.

Mužstvo se chtělo zlepšovat

Kouč českého výběru nepochyboval, že se jeho tým dokáže z nepřesvědčivých výkonů sebrat a proklouznout mezi čtyři nejlepší týmy turnaje. "Kdybych nevěřil, nemohl bych tu být," usmál se Hadamczik. "Každým dnem bylo vidět, jak se mužstvo v kabině stmeluje, hráči komunikují, chtějí zlepšovat obranu."

Jeho svěřenci se i přes poměrně častou hru v oslabení dokázali se slovenským týmem vypořádat, závěrečný nápor odrazili a klíčové utkání s východním rivalem zvládli. "My jsme vůbec nekalkulovali, že Slováci mají ze zápasu s námi nějaký psychický blok. Oni sehráli výborný turnaj. Kvalita slovenského útoku byla obrovská. Dali v pěti zápasech osmnáct gólů, my deset," naznačil Hadamczik jasný nesouhlas s názory, že šlo o střet s nejpřijatelnějším z týmů postupujících z druhé skupiny.

Zbytečné fauly

"Vezměte si Hossu, Gáboríka, Demitru, Bondru... Tak bych mohl pokračovat. To je hrozná ofenzívní síla. My jsme ji eliminovali. To byl klíč k úspěchu. S výjimkou závěru druhé třetiny, kdy hráli Slováci několik přesilových her, jsme měli zápas pod kontrolou," hodnotil Hadamczik.

Jediným znepokojujícím faktem tak pro českého kouče mohlo být celkem sedm českých hráčů na trestné lavici proti čtyřem slovenským. "Říct, že jsme kluky napomínali, není správné. Jen jsme je upozornili, že bychom neměli dělat zbytečné fauly a hrát tolik času v oslabení, protože to bere sílu," uzavřel Hadamczik vydařenou čtvrtfinálovou bitvu.

Reklama