Hlavní obsah

Ručinský: Hrajeme i za lidi, kteří nám stále věří

Radek Malina (Turín)Právo

Martin Ručinský vstřelil ve čtvrtfinále proti Slovensku první gól na turnaji, ale jeho trefa nastartovala spanilou jízdu české reprezentace. Národní tým vyhrál 3:1 a v pátek bude bojovat v semifinále se Švédskem. Ručinský se v rozhovoru pro deník Právo vracel k zápasu se Slovenskem a byl rád, že on a jeho spoluhráči české fanoušky posledním výkonem potěšili.

Článek

Po nevýrazných duelech v základní skupině jste proti Slovensku předvedli sebevědomý a zodpovědný defenzívní výkon. V čem nastal zlom?

Po první třetině s Kanadou jsme si v kabině řekli, že bez ohledu na výsledek je nutné odehrát alespoň jednu kvalitní třetinu. Vybavil se nám Světový pohár ve Švédsku, kde jsme málem smazali čtyřbrankový náskok soupeře. Tady v Turíně jsme Kanadu v druhé a třetí třetině přetlačili. Těch čtyřicet minut jsme hráli výborně. Sice jsme prohráli, ale dostavila se správná atmosféra. Cítil jsem z mužstva správný týmový duch, sebrali jsme se a začali tahat za jeden provaz.

Věřili jste si na Slovensko více než na jiné možné soupeře?

Nám bylo jedno, s kým budeme hrát. Skončili jsme čtvrtí a nespekulovali jsme. Platí, co říkal Vláďa Růžička. Když chceme vyhrát, musíme porazit každého. Netuším, jestli byli Slováci nervózní. My jsme v předešlých zápasech většinou dotahovali náskok soupeře, ale tentokrát jsme byli od začátku lepší ve všech aspektech, dominovali jsme a přehráli je. Navíc jsme hráli výborně v oslabení, tak jsem nás nikdy nezažil. Vlastně jsme Slováky pustili jen k několika střelám, jinak si nevytvořili vůbec nic.

Klíčovým okamžikem byla vaše trefa v oslabení. Když jste jel na Budaje, věděl jste předem, co uděláte?

Šatan udělal chybu při jejich přesilovce. Tušil jsem, že bude chtít nahrávat přes modrou, a nastavil jsem tam hokejku. Věděl jsem, že jedu sám. A to řešení? Mám tuhle kličku do bekhendu rád, i když pro někoho to může být obehraná písnička. Původně jsem chtěl puk dát víc nahoru, ale nakonec jsem ho propasíroval pod rukou gólmana. Tahle branka nám přinesla klid, měli jsme na čem stavět. Když jsme přidali druhý gól, měli jsme zápas pod kontrolou.

Vítězství nakonec zpečetil třetím gólem Martin Straka. Chvíli před ním jste prázdnou slovenskou branku minul vy. Co se přesně přihodilo?

Když jsem napřahoval, dostal jsem sekeru a puk mi trochu ulítl. Ale už mě to nijak netrápilo. Zbývalo pár vteřin a já věděl, že dohrajeme zápas u nich ve třetině.

Na ledě jste byl celkem u tří branek. Zhodnotil byste svůj výkon jako nejlepší v turnaji?

Nejsem rád kvůli sobě, ale hlavně kvůli mužstvu. Jsem přesvědčený, že nám hodně lidí doma stále pevně věří a za ty hrajeme. Moc radosti jsme jim v předešlých zápasech neudělali. Pevně doufám, že soubojem se Slovenskem jsme je potěšili.

Takže berete kritiku na výkony ve skupině?

Je pochopitelné, že se najdou lidé, kteří nás už dávno odepsali, jako někteří bývalí hráči. Ale můj názor je takový, že v Turíně máme dobré mužstvo. Klíčový zápas jsme zvládli, ze čtvrtfinále postoupili a budeme hrát o medaile. Proti Slovensku jsem měl vážně dobrý pocit z týmového výkonu mužstva. Měli jsme větší touhu, větší hlad po vítězství.

Reklama

Související témata: