Hlavní obsah

Trejbal se podíval smrti do tváře a málem se stal senzací slalomu

SESTRIERE

Při kombinačním sjezdu se jednadvacetiletý Filip Trejbal podíval smrti do tváře. Omlácený jak píšťalička, samá boule a odřenina si měl někde v tichosti léčit šrámy a děkovat nebesům, že ta děsivá salta přežil. Jenže on je tvrdá nátura. Už za dva dny mu otrnulo a jakmile se začal hýbat, znovu si stoupl na lyže. Deset dnů po schůzce se zubatou stál na startu olympijského slalomu. Disciplíny, v níž je jedním z nejlepších juniorů na světě.

Článek

"Vzpamatoval jsem se rychle. Sem tam něco pobolívá, hlavně holeň, když dostanu slalomovou tyčí, a také záda. Pohmožďěnou krční páteř jsem svěřil speciální léčbě a fyzioterapeutům, takže je to dobrý. Na svahu mi spíš došly fyzické síly, než by mě limitovala bolest. Od půlky dolů už jsem nemohl a byl jsem rád, že jsem dojel," říkal v cíli prvního sobotního kola. Na tabuli zářil šestnáctý nejlepší čas. Zaplněným hledištěm zazněl potlesk nejen českých dlaní.

"Nahoře je trať hrozně rozbitá, soustředil jsem se, abych někde nevylít z trati, tak ani nevím, jaký ten slalom vlastně byl. Cítím na sobě, že byl dlouhý a těmi zlomovými hranami těžký. Ale v takové soutěži to je na místě. Všichni tu jedou naplno a hodně dobrých borců vypadává. Každé zaváhání se tu platí cennými desetinami sekundy," pokyvoval hlavou.

Šance být vpředu za riziko stála

Fakt, že vypadly hvězdy jako Rocca, Miller a další ho z klidu nevyvedl... "Když se takhle hodně vypadává, většinou jsem mezi těmi, co nedojedou. Tak jsem si nahoře říkal, jestli to zase bude platit. Zatím ne... Ale ještě mě čeká jedno kolo. Na jistotu se jet nedá, to nemá smysl. Pojedu, co to dá, pojedu hlavou a budu si hlídat ta těžká místa, abych neudělal chybu. Klesnout v pořadí by nemělo smysl. Šestnácté místo je hezké, ale raději pojedu alespoň o patnácté. Za to jsou body do Světového poháru."

Už to vypadalo na senzaci. Kdyby zajel druhé kolo, řekněme solidně, mohl být od desítky. Na trať vletěl jako rozzuřený lev, vypadalo to dobře, ale najednou mu podjela lyže a po hranách převálcoval několik branek, místo aby mezi nimi projel... "Škoda, mrzí mě to. Ani nevím, jak se to stalo, ale já opravdu nechtěl taktizovat a propadnout se. Ta šance být vpředu za to riziko stála. Snad jsem si tu smůlu tady vybral, příště to bude lepší," přál si mladík s bradkou, s nímž musejí slalomářská esa začít počítat.

Reklama