Hlavní obsah

Ve Slavii roste nový talent. Mým největším vzorem je máma, říká osmnáctiletý střelec Brož

Praha

Když se už někteří jeho spoluhráči trousili po tréninku do kabiny, vzal si pár puků stranou a trénoval střelbu. Osmnáctiletý hokejista Slavie Jaroslav Brož ví, že si musí přidávat, aby se v hlavním mužstvu Pražanů udržel. Fakt, že jeho práce navíc přináší ovoce, se odráží i na statistikách. Mladý útočník v deseti zápasech Chance ligy vstřelil šest branek.

Foto: Sport.cz

Útočník Slavie Jaroslav Brož se připravuje na zápas první ligy.

Článek

Střílíte si často sám po tréninku?

Snažím se střílet co nejvíc, protože si myslím, že střelba je rozhodující moment v hokeji. A tím, že si takhle střílím, jdu tomu naproti. Když mám možnost si půl hodinky po tréninku zastřílet, tak proč toho nevyužít.

Cítíte, že střelba je vaše největší doména?

Jak kdy a jak kde. Myslím si, že v týmu jsem proto, abych dával góly, samozřejmě dělám i ostatní věci jako černou práci, ale bez těch gólů to nejde. Snažím se být hráčem, který chce dávat góly. Sice v áčku Slavie jsou na to jiní borci, ale mě to do brány taky naštěstí padá.

Ale byl jste to právě vy, kdo v této sezoně vstřelil jako první hráč Slavie hattrick v Chance lize.

To ani nevím, že jsem první z týmu (úsměv). Hattrick je něco víc než jen gól. Proto jsem za něj moc rád. Vůbec ale nezáleží, jestli jsem první, kdo vstřelil hattrick, důležité jsou výhry. Chceme se dostat do osmičky, která zaručuje účast v play off. Když nebudu dávat góly a budeme vyhrávat, tak si myslím, že to bude taky super.

Z osobního hlediska vás ale musí těšit, že po vás hlavní tým Slavie sáhl už v 18 letech, nebo ne?

Moc mě to těší! Jsem tu ještě s Honzou Štibingrem, který je ze stejnýho ročníku. Snažím se tu příležitost, kterou jsem dostal, využít.

Ulehčuje vám přítomnost stejně starého spoluhráče k zapadnutí do kabiny?

My se skoro se všema klukama známe. Ať už to jsou 98 nebo 99. Se všemi si rozumím. V kabině si mohu v klidu popovídat i s Honzou Novákem, který je jiná věková kategorie (úsměv). Není to v tom žádný problém.

A padají třeba na vaši adresu vtípky od starších spoluhráčů?

Právě Honza Novák mi říká, ať neusnu na vavřínech a pomáhá mi v tom, že mi opakuje, že ze mě nedělá hokejistu to, když dám nějaký gól. Teď mi slíbil, že když dám v Havířově gól, koupí mi kinder vajíčko.

A už jste ho dostal? V Havířově jste byl jediným úspěšným střelcem svého týmu.

Ještě nepřišlo. Ale já na něj nelpím, vždyť jsme prohráli 1:5. Takže ve výsledku ho ani nechci. Rovnou bych ho asi zahodil. Kdybychom vyhráli, tak se hned ozývám, ale když jsme prohráli, tak nic.

Měl jste někdy období, kdy jste si říkal, že s hokejem seknete?

Nikdy! Po škole jsem se vždy těšil na trénink. Nebo když jsme si šli koupit nějakou výstroj, tak to jsem se hrozně těšil. Takže si myslím, že mě láska k hokeji jen tak nepustí.

Foto: Sport.cz

Jaroslav Brož v dresu Slavie při zápase Chance ligy.

Jakub Mejzlík/hcslavia

Měl jste někdy období, kdy jste si říkal, že s hokejem seknete?

Nikdy! Po škole jsem se vždy těšil na trénink. Nebo když jsme si šli koupit nějakou výstroj, tak to jsem se hrozně těšil. Takže si myslím, že mě láska k hokeji jen tak nepustí.

A v kolika letech jste svou lásku k hokeji začal pěstovat?

Asi v pěti (úsměv). K hokeji mě přivedla máma, která mě vozila na tréninky. Všechno mi i zařizovala a kupovala. Potom se k ní přidaly i ségry. Právě máma je mým největším vzorem, protože zvládá několik věcí naráz, což vůbec nechápu. Chodí do práce, všechno pro mě zařizuje, vozí mě a pak skoro ani nespí.

Hádám, že i kvůli její péči byste to chtěl někam dotáhnout, je to tak?

Rozhodně! Mým velkým snem je hrát za Slavii extraligu. Hrozně bych klubu přál, aby co nejdřív postoupil zpátky. Vím, že pro mnoho kluků je největším snem NHL, pro mě samozřejmě také, ale nejdřív bych si rád za Slavii zahrál o patro výš.

Vizitka Jaroslava Brože
Narodil se 1. června 2000 v Praze
S hokejem začínal v pěti letech v Letňanech
V šesté třídě odešel do Slavie, kde působí dodnes
V základní části juniorské ligy byl kapitánem i nejproduktivnějším hráčem V 19 zápasech nasbíral 32 bodů (16+16)
Premiéru v seniorském hokeji si odbyl 22. října na ledě Přerova. Dosud nasbíral v Chance lize 10 zápasů, ve kterých vstřelil 6 gólů
V minulé sezoně nastoupil i ve třech utkáních za reprezentační osmnáctku

Reklama

Související témata: