Hlavní obsah

Dříve musel člověk poslat koresponďák, když chtěl o někom napsat, že je vůl, říká Škorpil po jubilejním 50. Zápisníku

Praha

Už rok, týden co týden, píše úspěšný bývalý trenér a známý glosátor Ladislav Škorpil pro čtenáře nejnavštěvovanějšího českého sportovního webu Sport.cz svůj Zápisník, ve kterém s nadhledem a z netradičních úhlů rozebírá tuzemské fotbalové dění. V tomto týdnu vydal jeho jubilejní 50. díl.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ladislav Škorpil pravidelně glosuje dění na české fotbalové scéně

Článek

Jakou odezvu na svůj seriál máte?

Vzhledem k tomu, že jezdím na zápasy FC Hradec Králové po celé republice, tak mám odezvu ze všech končin naší republiky. Všem vždy říkám, že už to psát nebudu. A oni říkají: Ne, piš dál, protože my se na to těšíme!

Zaskočila vás nějaká reakce někdy?

Některé reakce samozřejmě nejsou pozitivní a takové nikdy nepotěší. A byť jsem si nikdy nedělal žádné velké iluze o sociálních sítích a internetových debatách, některé reakce typu pouhých vulgarit člověka stále překvapují. Sociální sítě dnes běžně nahrazují kontakt a hovor mezi lidmi a chovají se stejně, jako se dříve choval anonym. Jenže těch dříve nebylo tolik, protože to bylo náročnější na čas, poněvadž někdo to musel napsat na korespondenční lístek a odnést na poštu, když chtěl o někom napsat, že je vůl. Teď stačí sednout k počítači.

Sledujete diskusní fóra?

Nesleduju to proto, že bych si z toho chtěl brát nějaký materiál pro další psaní, nebo to používal k nějakému velkému poučení, ale spíše pro všeobecný přehled je potřeba vědět, jaké názory se objevují, a udělat si obrázek, jací lidi to píšou.

Prozradíte, jak si vybíráte témata?

Jde většinou o okamžitý nápad. Ve své podstatě to píši v noci. Poslední Zápisník jsem psal v půl sedmé ráno. Když jsem šel spát, ještě jsem nevěděl, o čem to bude. A většinou to pak napíšu rukou jedním vrzem na pět „A5".

Jak si jinak užíváte důchodového věku? V červnu oslavíte 74. narozeniny.

Užívám si ho tím, že jsem popáté v Zastupitelstvu města Hradce Králové. Byť jsem byl na čtrnáctém nevolitelném místě, skončil jsem třetí a jsem tam již páté volební období. Jsem také ve sportovní komisi jako poradním orgánu Rady města. A každý den jsem na Všesportovním stadionu, kde jsem k ruce vedení FC Hradec Králové.

Kolik stihnete za víkend fotbalů?

To je různé. Ve své podstatě vidím každý zápas prvního mužstva Hradce, vidím zápasy juniorky a dorostu, utkání, které se hrají v Chrudimi, Pardubicích, Převýšově. Tak tři zápasy za víkend plus samozřejmě utkání v televizi.

Liga poprvé zažije nadstavbovou část. Jak se na ní těšíte?

Na nový systém se těším tak, jak je napsáno v závěru posledního Zápisníku. (usměje se) Hlavně přeji všem pevné nervy!

Reklama