Hlavní obsah

GLOSA: O hokejových paralelách, z nichž by ta tuzemská měla posloužit fotbalové Slavii jako inspirace

Bude to o hlavě. O psychickém rozpoložení také. Český fotbal totiž vstupuje do údobí dosud nepoznaného, neboť s nastávající nadstavbou nemají zkušenosti ani trenéři, ani hráči. Proto nejistota, co přinese. Proto i obavy, aby pár nastávajících zápasů nepohřbilo předchozí celoroční snažení. Proto třeba i paralela s hokejisty Tampy, kterou nabídl po skončení základní části fotbalové ligy kouč slávistického lídra Jindřich Trpišovský.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Slávistická radost v podání Van Burena by měla mít pokračování i v nastávající nadstavbě

Článek

Čtyři zápasy totiž stačily, aby suverén základní části NHL své putování za vysněným Stanley Cupem pohřbil hned v prvním kole play off. A dokonce po čtyřech zápasech. Zkolaboval, roli favorita v konfrontaci s podceňovaným Columbusem nezvládl. Duely, v nichž jde o všechno totiž cloumají psychikou a myšlením hráčů úplně jinak než zápasy v dlouhodobé soutěži. Jedno, zda jde o cestu za primátem nebo o baráž.

Ostatně, pro paralely není třeba chodit až do zámoří. Když před pár dny gradovala na tuzemských hokejových stadionech baráž o extraligu, dvě největší hvězdy kladenských Rytířů Jágr s Plekancem shodně přiznávaly: „Psychika dostávala zabrat. I když jsme vyhrávali, pořád jsme neměli žádnou jistotu. Bylo to strašně náročné." A to prosím pronášeli playeři, kteří během dlouhé kariéry něco odehráli, a ještě víc toho zažili, takže nějaká baráž o českou extraligu by je neměla vyvést z míry...

Foto: Chris O'Meara, ČTK/AP

Zklamaný kapitán Tampy Bay Lightning Steven Stamkos (91) před slavícími hráči Columbusu.

I přesto na ně dolehla.

Iluzorní se proto domnívat, že nastávající nadstavba ve fotbalové lize nedolehne na hráče, kteří na rozdíl Jágra, Plekance či třeba Trpišovským vzpomínaného Kučerova, Stamkose, Vasilevského z Tampy nemají s novým formátem soutěže žádné zkušenosti.

Hlava bude pracovat.

Nervy a psychika ještě víc.

„Momentální rozpoložení po základní části ovšem také," přidával mladoboleslavský trenér Jozef Weber ještě jeden postřeh, který vstoupí do hry. Mužstva, jež v základní části nenaplnila své ambice, se totiž budou nucena vyrovnat s právě prožitým zklamáním, zatímco týmy, které svůj stín i cíl překročily, budou vstupovat do nadstavby bez jakéhokoli traumatu. A není pochyb, že i tento faktor může hrát roli.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

I Jaromíru Jágrovi dala baráž psychicky pořádně zabrat.

Ve finálové skupině, v níž půjde o titul, stejně jako mezi čtveřicí ještě stále živící jistou naději na účast v pohárové Evropě. Mezi sextetem týmů, který bude hrát o přežití, pochopitelně také.

Přes zmiňované faktory i ošidnou psychiku hráčů a jejich rozpoložení ale těžko očekávat, že by na domácí fotbalové scéně došlo na paralelu s hokejovou Tampou. Natož aby snad Trpišovského a jeho Slavii tato paralela strašila, byť se v nadstavbě bude hrát ještě o patnáct bodů.

To spíše příklad hokejového Kladna by měl suverénovi základní části fotbalové ligy sloužit jako inspirace. I pro Jágra a Plekance představovala baráž o českou extraligu náročnou, místy dokonce až extrémní zátěž na psychiku a nervy, přesto se s ní vyrovnali, naplnili předpoklady bookmakerů a své Rytíře k vytyčenému cíli dovedli. Prokázali formát a velikost. A přitom i pro ně byla baráž něčím novým a dosud nepoznaným, přitom i oni vyhrávali a pořád neměli jistotu, jako ji samozřejmě zatím nemá ani Slavia.

Proto jen na slávistických hráčích a trenérech bude záležet, zda v sobě podobnou sílu, velikost a samozřejmě odolnost najdou, i když přitom budou muset počítat s tím, že taková Plzeň a soupeři srovnaní v zástupu za ní si budou chtít v nadstavbě zahrát na Columbus.

Zdeněk Pavlis pracuje přes čtyřicet let jako sportovní novinář a publicista. Působil v redakcích Zemědělských a poté Zemských novin, Lidových novin, Svobodného slova a nyní publikuje na nejnavštěvovanějším českém sportovním internetovém portálu www.sport.cz, a to od roku 2008. Celé desetiletí spolupracoval se slovenským fotbalovým týdeníkem Tip. Od roku 2001 je předsedou Klubu sportovních novinářů ČR. Napsal více než dvacet knih. Například: 50x Fotbalista roku, Čaroděj, Djoker Novak Djokovič, Josef Bican – Pepi, Klub ligových kanonýrů, Králové fotbalu, Petr Čech: Mr. Perfect, Zlatý míč, Gianluigi Buffon: superman Gigi, Železná Sparta. Je držitelem Ceny Egona Erwina Kische udělované českým a slovenským spisovatelům za literaturu faktu.

Reklama