Hlavní obsah

GLOSA: Nastoupený policejní kordon před fanoušky. Zajišťuje bezpečí, nebo vyvolává strach?

Praha

Fotbalově středeční finále MOL Cupu žádná velká nádhera nebyla, výsledkově se ale potvrdilo to, co platí v podstatě celou sezonu - totiž, že Slavia dominuje - i posledních pár zápasů - totiž, že Baníku se nedaří dávat góly. Dění na hřišti během devadesáti minut ale zdaleka nevyvolává takové diskuze jako to, co se dělo po zápase. Hráči Slavie, kteří chtěli svůj úspěch oslavit s fanoušky, se k nim museli dostávat přes nastoupený policejní kordon.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Choreo fanoušků Slavie během finále MOL Cupu.

Článek

Atmosféru příznivci obou klubů svým fanděním vytvořili skvělou. Mnozí možná kritizují množství použitého pyra, které v české fotbalové společnosti vyvolává dlouhodobé diskuze. Ať už si ale o pyrotechnice myslí leckdo leccos, většina fanoušků by se pravděpodobně shodla na tom, že podpora obou táborů byla vysoce nadstandardní. Andrův stadion ve středu nepoznal význam slova „ticho".

Po utkání, které Slavia ovládla 2:0, propukla slávistická radost naplno. Sešívaní získali double po dlouhých 77 letech! Před slavící červenobílé fanoušky si ale najednou stoupli policisté. A to pořádné množství policistů seřazených v jedné linii. Hráči, kteří se ke svým příznivcům rozběhli, se tak museli dostávat přes nastoupenou řadu těžkooděnců. A tato scéna přináší spoustu otázek.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Fanoušci Ostravy se svým choreem během finále MOL Cupu.

Aby nedošlo k mýlce - asi málokdo by rozporoval, že přítomnost policie na zápase byla potřeba. I vzhledem k tomu, že finálová utkání poháru se v minulosti často neobešla bez problémů, které místy eskalovaly do závratných výšin. Za všechny jmenujme smutný vrchol finále z roku 2011, kdy se strhla šarvátka fanoušků přímo na hřišti.

Je ale nutno, aby přítomnost policistů na stadionu vypadala takto? Tedy, aby těžkooděnci stáli nastoupeni v řadě před fanoušky se psy?

Samozřejmě, že bezpečnost všech je na prvním místě. Nicméně mi to nedá, abych si nekladla otázku, zda tento způsob zajištění bezpečnosti je právě tím správným. Bylo by možná na místě se zeptat, zda jde v tomto případě o kontrolu situace nebo o další vyvolávání strachu.

Co si pomyslí divák u obrazovek, když vidí před kotlem fanoušků policejní linii? Co si pomyslí dítě, které na stadion přivedl jeho rodič, když před sebou vidí nastoupený kordon? Oba nejspíše dostanou strach. Vidí velké množství policistů - těžkooděnců, což indikuje myšlenku „zde není bezpečno, zde se bude něco dít". To, čemu se snaží být zabráněno, se tak paradoxně umocní. A diváci u obrazovek navíc dost možná dospějí k závěru, že fanoušci jsou zvěř.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fanoušci Slavie Praha a jejich choreo během utkání finále MOL Cupu.

Přitom drtivá většina fanoušků prostě jen chce chodit na fotbal, fandit a se svými hráči si užívat úspěchy. Ano, fotbal není divadlo a pro vulgarity příznivci nejpopulárnějšího sportu planety obvykle nechodí daleko. Většina z nich ale nikdy nepřekročí mez únosnosti. A ti, kteří ano, na stadion vůbec nepatří. Ale to by bylo na jinou glosu...

Celá situace s nastoupenou policejní linií navíc dostává jakýsi absurdní a podivný nádech ve světle toho, co se stalo jednomu z VAR, Petru Antoníčkovi, který byl po zápase fyzicky napaden. Při odchodu týmu VAR ze stadionu.

I předseda představenstva pražské Slavie Jaroslav Tvrdík se nad situací pozastavuje. „Vážím si všech policistů, ale v hledišti neseděli islámští teroristé," píše trefně na svůj Twitter. „Fotbal je pro fanoušky!" dodává.

A já si vybavím ostnaté dráty na stadionech a včerejší nástup policie a musím se ptát: Vážně je tomu tak?

Ať už si o včerejší situaci myslíte cokoli, jisté je jedno. Klid rozhodně nepřidá a vztahu fanoušků a pořadatelů, potažmo policie také nepomůže.

Posila serveru Sport.cz se sportovní novinařině chtěla věnovat od dětství. Barbora Klímová vedle práce sportovní redaktorky v současné době spěje i k dokončení magisterského studia psychologie na Univerzitě Karlově. Její životní vášní je fotbal.

Reklama