Hlavní obsah

Bitva Nadal - Federer zakončí Roland Garros

Žádné překvapení nebude k vidění ve finále pařížského grandslamu. Prognózy se stoprocentně vyplnily a čtrnáctidenní boje dnes zakončí souboj dvou momentálně nejlepších tenistů světa. Na jedné straně kurtu bude stát světová jednička - Roger Federer, na druhé antukový král - Rafael Nadal.

Foto: REUTERS/Dani Cardona

Tenisté Roger Federer (vlevo) a Rafael Nadal diskutují po vzájemné exhibici na hřišti s kombinovaným povrchem.

Článek

Převážně ve finále se oba borci potkávají ve vzájemných zápasech. Celkově se střetli už jedenáctkrát, když se hned ze sedmi výher radoval Španěl. Poslední souboj, který se odehrál před třemi týdny v Hamburku, ale vyzněl lépe pro Federera, jenž Nadala dokázal porazit poprvé v historii na antuce.

Opakování tohoto zápasu ale jistě nebude chtít Nadal dopustit. Na úvod antukové sezony triumfoval na prestižním podniku ATP Masters Series v Monte Carlu, když ve finále přehrál ve dvou setech svého dnešního soupeře. Toto vítězství následně potvrdil na podniku v Barceloně, kde nenašel přemožitele stejně jako v zápětí v Římě. O svou famózní antukovou řadu vítězství přišel až před třemi týdny v Hamburku, o čemž už bylo zmíněno.

Ani na hardu se ale Nadalovi nedařilo letos špatně - triumfoval na turnaji ATP Masters Series v Indian Wells, semifinále si zahrál v Chennai. Na prvním grandslamu sezony - Australian Open - skončil mezi osmičkou nejlepších stejně jako na turnaji Masters v Miami. Celkově letos teprve 20letý Španěl zvítězil na okruhu ATP v 41 zápasech z 47 hraných.

Mezi těmito vítězstvími jsou už započítána i ta, která si připsal momentálně v Paříži. S Juanem Martinem Del Potrem, Flaviem Cipollim, Albertem Montanesem, Lleytonem Hewittem, Carlosem Moyou a i ve čtvrtfinále s Novakem Djokovičem potvrdil, že na pařížské antuce neprohrává. „Tři roky bez porážky jsou příjemné a určitě mi dodaly mnoho sebevědomí a zkušeností,“ řekl Nadal. „Až zítra půjdu na kurt, tak si myslím, že se budu cítit o něco lépe než Roger,“ dodal.

Federer se ale v poslední době dostal do velmi dobré formě. Během od půle února do konce dubna to nebyl sice ten Roger, kterého zná světová tenisová veřejnost, ale momentálně je už vše zpět ve starých kolejích. Jak už bylo zmíněno výše, před měsícem a půl si zahrál finále na antuce v Monaku. Třetí letošní triumf si připsal v Hamburku. Od té doby je znovu „na koni“, své soupeře dostává svými razantním a přesnými údery do kolen. Tři prozatímní tituly jsou na jeho poměry totiž málo a má jistě co napravovat. O úspěch se momentálně pokouší na Roland Garros, což je jediný grandslam, z něhož mu ve své bohaté sbírce titul chybí.

Do dnešního finále postoupil s pouhou ztrátou jednoho setu, který mu sebral ve čtvrtfinále Robredo. Recept na něj dále nenašli Michael Russell, Thierry Ascione, Potito Starace, Michail Južný ani Nikolaj Davyděnko. „Loni to bylo úplně stejné. Chtěl jsem ve finále Nadala porazit a získat do své sbírky i pařížský grandslam. Letos mám ale víc zkušeností, lépe řeším situace a jsem více zralý. Soupeř je stejný, ale ve finále grandslamu vždy silný. Hrát proti Nadalovi je vždy obtížné. Zkusím do zápasu dát to nejlepší co umím a zvítězit,“ řekl švýcarský fenomén.

Myslíte si, že Nadal dnes potvrdí svou neporazitelnost na pařížské antuce a po třetí v kariéře zvedne nad hlavu trofej pro vítěze French Open? Jestliže ano, poté si na něj vsaďte - kurs je 1.48. Jste-li názoru, že Federer zopakuje výsledek z Hamburku a po zápase bude mít ve sbírce všechny grandslamové trofeje, pak využijte kursu 2.30, který vypsala společnost bwin.

Reklama