Hlavní obsah

Žilina sehraje přípravu s Mönchengladbachem

MŠK Žilina se s největší pravděpodobností utká ve 2. předkole Ligy mistrů. Slovenský mistr bude o postup do královské soutěže usilovat počtvrté - Slávia dokonce pošesté. Přípravy obou celků jsou už v plném proudu, o čemž vypovídá i dnešní přípravný zápas Žiliny s Borussií Mönchengladbach.

Článek

Žilina je v poslední době jednoznačně nejúspěšnějším slovenským celkem na území našich východních sousedů. Za posledních šest let se z titulu radovala hned čtyřikrát. Naposledy se tak stalo v uplynulé sezoně, kdy svěřenci Pavla Vrby jasně ovládli Corgoň ligu a titul si zajistili s velkou noblesou.

Díky němu mají nyní šanci bojovat o postup do milionářské soutěže - Ligy mistrů. Úkol slovenského mistra zní jasně - postoupit přes tři předkola. Úvodní krok ho čeká ve druhé polovině července, kdy změří ve dvojzápase síly s lucemburským Dudelange. Předpokládá se, že s tímto celkem nebude mít Žilina problém a následně tedy narazí na překážku jménem Slavia Praha. „Není to daleko a pro fanoušky je to ideální los. Ale pozor, Žilina má kvalitu, v poslední době šla hodně nahoru,“ řek k losu kouč Pražanů Karel Jarolím.

Očekává se rozhodně prestižní duel, vždyť v sestavě slovenského mistra nechybí Češi Pavel Devátý, Martin Švestka a Benjamin Vomáčka. K titulu dovedl Žilinu český trenér Pavel Vrba, čerstvou posilou je navíc Juraj Ančic, dlouholetý hráč Liberce, naposledy Sparty.

Tento souboj je však stále docela daleko. Ale už nyní se oba celky i na něj připravují. Jedna z herních příprav dnes čeká Žilinu na soustředění v Rakouském Korutánsku, kde sehrají Vrbovi muži už druhý přátelský zápas, tentokrát s loňským účastníkem německé bundesligy Mönchengladbachem. Ten první sehráli slovenští mistři s rumunským Temešvárem, se kterým nakonec remizovali 2:2.

Dnes je čeká papírově kvalitnější soupeř, i když si Borussia v uplynulé sezoně nedokázala udržet prvoligovou příslušnost a po šesti letech první bundesligu opustila. Už několikrát byla na pokraji sestupu, ale vždy se jí svou příslušnost podařilo na konci ročníku zachránit. Loni už to nevyšlo, avšak právoplatně - pouhých 6 vítězství během 34 kol je opravdu málo. Doménou svěřenců Jose Luhukaya sice byla obrana - 44 inkasovaných branek není zas tak moc, na druhé straně 23 vstřelených je na bundesligu prachmizerná bilance.

Na tuto sezonu bude chtít Mönchengladbach jistě co nejdříve zapomenout a v co nejbližší době se pokusit o návrat mezi elitu. Pomoci by tomu měl jistě i zkušený Sascha Rösler, který do mužstva zamířil z Cách. Mužstvo už také posílil Nizozemec Patrick Paauwe, jenž přišel z francouzského Valenciennes.

Oba týmy jistě vyzkouší co nejvíc herních možností, i co se sestavy týče. I proto dnes utkání nemá jasného favorita, více bookmakeři bwin věří Němcům, když na jejich vítězství si vsadíte s kursem 2.30. Kurs na remízu má hodnotu 3.30 a na vítězství Žiliny 2.60.

Reklama