Hlavní obsah

Umag uvidí španělský souboj

Utkání dvou nasazených španělských tenistů je dnes na programu v chorvatském Umagu. Ve čtvrtfinále tady proti sobě nastoupí David Ferrer a veterán Carlos Moya.

Článek

Pro oba tenisty to bude už osmým duelem, který spolu na okruhu ATP svedou. David Ferrer se dlouho nemohl proti brzy jednatřicetiletému Moyovi prosadit. V letech 2002-2005 ho zkušenější krajan porazil čtyřikrát na antuce a jednou i na tvrdém povrchu, kde se Ferrerovi jinak velmi daří. Právě na hardu ale mladší z obou tenistů vrátil Moyovi úder, a hned dvakrát: loni proti němu hladce uspěl na betonu v Cincinnati a letos Ferrer zvítězil nad Moyou i v Indian Wells. Na tvrdém povrchu dokázal Ferrer letos už i získat trofej pro vítěze; hned na úvod sezony v Aucklandu porazil všechny soupeře a po finálovém vítězství nad Robredem získal po půl roce další titul. A po dalším půlroce se radoval znovu. V Bastadu Ferrer dokázal, že hrát umí i na antuce. Turnajem projem jako nůž máslem; za celou dobu ztratil jediný set a třem posledním soupeřům - Simonem, Volandrim a Almagrem - povolil pouhých sedm gamů. Se Stuttgartem se loučil po porážce s Verdascem už ve druhém kole, ale v Umagu už znovu řádí: Montanese i Acasusa vyprovodil z kurtu ve dvou setech.

Zatímco Ferrer už dokázal dotáhnout svá turnajová snažení dvakrát do vítězného konce, Carlos Moya by na svůj poslední úspěch musel vzpomínat mnohem déle. Španělský veterán stále prokazuje, že patří mezi světovou špičku, svůj poslední titul ale získal před rokem a půl v Buenos Aires. Letos si už dvakrát zahrál ve finále, v Sydney ale nestačil na Jamese Blakea a v Acapulcu byl nad jeho síly Chela. Několikrát měl Moya smůlu na soupeře, v Hamburku například potrápil Rogera Federera a v semifinále s ním prohrál 4-6 6-4 6-2 a čtvrtfinálová prohra s Nadalem na French Open se určitě také nedá vnímat jako neúspěch. Před týdnem v Amersfoortu měl už Moya velmi přijatelný los, to by ale ve třetím kole nesměl prohrát s Eschauerem, který ve finále podlehl Darcisovi. V Umagu nečekal Moyu na úvod vůbec lehký soupeř. Švýcar Wawrinka těsně předtím ve Stuttgartu došel až do finále, kde s Nadalem vydržel na kurtu uhrát dva vyrovnané sety. Možná se na něm ale podepsala únava, a tak ho Moya vyprovodil z kurtu 6-3 6-2. Ve druhém kole Španěla čekal krajan Pere Riba-Madrid, ani kvalifikant ale Moyovi nedělal potíže a zkušenější z obou tenistů zvítězil hladce 6-0 6-3.

Přestože vzájemná bilance stále vyznívá pro Moyu, bookmakeři dnes více věří jeho soupeři. Společnost bwin na Ferrera vypsala kurs 1.65. Jestliže podle vás na chorvatské antuce zvítězí Moya, vsaďte si na něj v kursu 1.98.

Reklama