Hlavní obsah

Pardubice si neodpočinou

Včera začal v Davosu tradiční vánoční hokejový boj o Spenglerův pohár. Domácí klub nepotěšil své fanoušky, když prohrál s německým mistrem z Mannheimu. Česká hokejová extraliga vloni na turnaji zastoupení neměla. Letos byl ovšem pozván klub z Pardubic, který se včera dobře uvedl proti silnému kanadskému výběru.

Článek

Východočeši na jaře v domácí soutěži skončili nejprve druzí po základní části a posléze toto postavení potvrdili tím, že dokráčeli až do finále. Nový ročník pro ně začal velmi zle, z čehož se dosud vzpamatovávají. Švýcarští hostitelé tudíž mohli být do značné míry zklamáni, jaký to klub si na svůj turnaj pozvali. Pardubice na něj přijeli s trenérskou dvojicí, která ještě není u mužstva ani jeden měsíc. Do Davosu dorazily den před začátkem turnaje. Na místě se k nim připojily dvě švýcarské posily. Obránce Stettler a útočník Joggi mají klubu pomoci zkvalitnit čtvrtou řadu, protože trenéři vzhledem k prostředí a náročnému programu chtějí pravidelně střídat v poli dvacet hráčů.

Zástupce z ruské superligy vyhrál turnaj v Davosu před dvěma lety. Tentokrát byl poprvné pozván klub z Ufy. Jedná se již o stabilního účastníka domácí soutěže, který v ní ovšem dosud nezaznamenal výrazný úspěch. V minulé sezóně skončil po základní části třetí. V play off se však poroučel nečekaně brzy hned v prvním kole. Jádro mužstva v čele s Antipovem zůstalo pohromadě. Klub pojmenovaný po místním národním hrdinovi Salavatovi Julajevovi se navíc díky dobrému ekonomickému zázemí mohl v létě i výrazně posílit. Se zkušenostmi z NHL dorazili např. zkušení Čistov a Tverdovskij a v ideálním věku pro neustálé zlepšování Perežogin. Výsledky jsou zatím patrné v tom, že Ufa okupuje s bezpečným náskokem čelo soutěže. Na mezinárodní scéně se klubu podařilo před deseti lety proniknout do finálové skupiny Kontinentálního poháru.

Bookmakeři bwin dávají vypsanými kursy najevo, že mají o výsledku utkání jasnou představu. Pardubice včera hrály dlouho do noci, protože neuspěly až v samostatných nájezdech. Dnes naopak nastoupí brzy odpoledne a jejich případný dvoubodový úspěch v normální hrací době je oceněn kursem 5,5 . Ufa jako jediný účastník turnaje včera odpočívala. Dnes by v jejím dresu měl proti bývalým spoluhráčům nastoupit i Mikeska. Možná přispěje k výhře v kursu 1,4 .

Reklama