Hlavní obsah

V ryze francouzském souboji se utká Gasquet s Grosjeanem

Tenisový Wimbledon pokračuje samozřejmě i dnes. Na programu druhého kola je kromě španělského souboje Almagra s Garicou-Lopezem také duel dvou borců ze země galského kohouta – Richarda Gasqueta a Sebastiena Grosjeana.

Článek

Oba hráči se na okruhu ATP utkali zatím dvakrát. V roce 2005 na betonu v Montrealu zvítězil Grosjean a v druhém měření sil v roce 2007 v Miami naopak uspěl Richard Gasquet.

Sebastien Grosejan patří v pavouku třetího grand slamu sezony k nejzkušenějším hráčům a na wimbledonskou trávu nemá vůbec špatné vzpomínky. Poprvé zde startoval již před deseti lety a největší úspěchy zde sbíral mezi lety 2003-2005, kdy došel dvakrát mezi nejlepší čtyři a jednou do čtvrtfinále.

Letos se však rodákovi z Marseille příliš nevede. Na svém prvním turnaji v Adelaide vypadl 61. hráč žebříčku ATP hned v prvním kole, ale následně dokráčel do čtvrtfinále v Sydney, kde se musel sklonit před uměním Rusa Tursunova. Na Australian Open skončil ve třetím kole na raketě Jamese Blaka. Na třech následujících podnicích vypadl francouzský tenista hned v prvním kole. Chuť si tak spravil na březnovém slušně obsazeném challengeru Sunrise na Floridě, kde prohrál až ve finále s Robinem Haasem. Kvůli zranění ramene pak Grosjean zmeškal téměř celou antukovou sezonu včetně Roland Garros a na dvorce se vrátil až v londýnském Queensu, kde po výhře nad De Voestem vzdal zápas druhého kola Murraymu.

Zde v All England Clubu si Grosejan na úvod poradil s Italem Potitem Staracem po setech 6-2, 7-5 a 6-1. „Je to těžký soupeř. Kvůli zraněním toho moc nenahrál, ale to jeho kvality nesnižuje. Dříve byl jedním z nejlepších hráčů na světě a bude to pro mě velký zápas,“ říká na adresu bývalé světové čtyřky jeho krajan Gasquet.

Richard Gasquet hraje svůj pátý Wimbledon a anglická tráva mu zřejmě velice sedí. Loni zde totiž došel až do semifinále, kde ho zastavil pozdější vítěz Roger Federer. Rodák z Beziers došel na prvním grand slamu sezony Australian Open po výhrách nad Lopezem či Andrejevem do osmifinále. Na následujících turnajích se mu až tak nedařilo a přes druhé kolo se konečně dostal v polovině března v Indian Wells, kde ho mezi posledními šestnácti zastavil James Blake. Kvůli zranění levého kolene musel 22letý Gasquet oželet domácí French Open. Desátý hráč světa se vrátil v anglickém Queensu, kde došel do čtvrtfinále, ale na trávě v Hertogenboschi se poroučel už ve druhém kole.

Pro nasazenou osmičku je travnatý povrch určitě jedním z oblíbených. Gasquet je jedním z osmi hráčů v pavouku, kteří dokázali alespoň dvakrát zvítězit na travnatých turnajích. V prvním kole letošního Wimbledonu si svěřenec trenéra Peyreho poradil s Mardy Fishem. „Dnes jsem zahrál jeden z mých nejlepších zápasů. Možná nejlepší zápas kariéry. Dařilo se mi na servisu a výborný byl i můj backhand,“ dodal po úvodní výhře na Fishem spokojený Richard Gasquet.

Právě mladší z obou Francouzů je favoritem. Na výhru Gasqueta určili bookmakeři bwinu kurs 1.22 a na postup zkušenějšího Grosjeana kurs 3.42.

Reklama